Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Croatian district heating sector support facility

Održan okrugli stol toplinara s HERA-om i MINGOR-om

Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak predstavnika Grupacije za toplinarsku djelatnost HGK, predstavnika Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) na kojemu su raspravljena ključna pitanja koja utječu na sektor toplinarstva u Hrvatskoj.

Sastanku su iz Ministarstva gospodarska i održivog razvoja prisustvovali državni tajnik Ivo Milatić i ravnateljica Uprave za energetiku Kristina Čelić. Predstavnici MINGOR-a su najavili da će se Uredba o otklanjaju poremećaja na domaćem tržištu energije nastaviti za dodatnih šest mjeseci odnosno do kraja rujna. Uredba će obuhvatit i sektor toplinarstva, a precizni uvjeti bit će poznati sredinom ožujka.

Ovaj sastanak označava značajan napredak u adresiranju dugotrajnih izazova unutar sektora toplinarstva te ilustrira zajednička nastojanja svih sudionika da kroz suradnju i dijalog dođu do održivih rješenja.

Jedan od ključnih koraka ka uspostavi sustavne potpore sektoru toplinarstva je projekt D2HEAT, u kojem Hrvatska gospodarska komora (HGK) sudjeluje kao partner. Cilj projekta je zagovaranje pozitivnih političkih promjena s ciljem uklanjanja zakonskih barijera koje usporavaju zelenu energetsku tranziciju unutar sektora toplinarstva a koje će biti komunicirane kroz organizaciju ovakvih okruglih stolova.

Kroz različite aktivnosti poput analize trenutnog zakonodavnog okvira, identifikacije zakonskih prepreka te diseminacije političkih preporuka, HGK će nastojati pozitivno utjecati na promjene regulatornog okvira za sektor toplinarstva, kao i na promjene vezane za prostorno i urbano planiranje. Ovaj angažman predstavlja važan korak prema ostvarenju održivosti u sektoru, pružajući priliku za ubrzanje tranzicije prema energetski učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim rješenjima.

image_print

Financirano od strane Europske Unije kroz projekt ID 101076428. Izneseni su stavovi i mišljenja samo mišljenja autora i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije ili CINEA-e. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Scroll to Top