Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Obnovljivi izvori energije na objektima pod kulturnom zaštitom


Staro i moderno u simbiozi? Zašto ne! Praksa je to koja se već godinama njeguje u zapadnoeuropskim zemljama. Hrvatska obiluje objektima pod kulturnom zaštitom. 2017. godine upisan broj kulturnih dobara iznosio je čak 8.228, a broj preventivno zaštićenih dobara bio je 1.010. 42 su kulturna dobra od nacionalnog značenja, a 7 spomenika upisano je UNESCO-v popis Svjetske baštine.

Graditeljska je baština Hrvatske raznolika i bogata. Spomenici kulture uživaju posebnu zaštitu na način propisan Ustavom Republike Hrvatske i zakonskim propisima. REGEA je pokrenula projekt Store4HUC kojem je za cilj upravo istražiti mogućnosti ugradnje obnovljivih izvora energije i spremnika energije na objektima pod kulturnom zaštitom. Razlog? Produljenje životnog vijeka samih građevina, vraćanje i/ili povećanje održivosti kulturnih objekata te dodavanje novog sadržaja kulturnim objektima kakao bi svojim posebnostima bile još zanimljivije svim znatiželjnicima.

16. rujna 2019. u Energetskom centru Bračak održan je prvi radni sastanak na kojem su uz REGEA-u sudjelovali i predstavnici FER-a s UNIZG-a, predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, predstavnici HEP-a, predstavnici Krapinsko-zagorske županije, Zagorska razvojna agencija ZARA, konzervatorski odjel u Krapini i predstavnici Hrvatske udruge povijesnih gradova. Ovo je prvi od 4 ovakva radna sastanka koji će se održati u Hrvatskoj kroz 3 godine koliko projekt traje.

Projekt je dio programa Interreg Central Europe, vrijednost projekta je 1.726.608,70 €, a jedan od ciljeva je i investicija na Energetskom centru Bračak koja se sastoji od fotonaponskog sustava, baterije za skladištenje energije te unapređenja postojećeg sustava upravljanja zgradom.

Fotonaponski sustav biti će snage do 10 kWp. Kako zbog konzervatorskih propisa fotonaponske ćelije ne mogu ići direktno na dvorac (Energetski centar Bračak), istražiti će se ostale mogućnosti instalacije na postojećem parkingu – carport. Carport je svojevrsna nadstrešnica na parkingu koja će se ugraditi zajedno sa fotonaponskim modulima. Uz fotonaponske module, biti će ugrađena i baterija kapaciteta 10 kWh. Posljednji dio investicije vezan je uz unapređenje postojećeg pametnog sustava upravljanja zgradom. Sustav će unaprijediti UNIZG FER svojim 3Smart sustavom. Unapređenje ima za cilj postići mogućnost predviđanja i upravljanja troškovima nastalima korištenjem energenata.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top