Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Obilazak austrijskih primjera dobre prakse


Obilazak austrijskih primjera dobre prakse

Mjesta Hatzendorf i Söchau specifična su zbog načina na koji stanovnici dobivaju toplinsku energiju sustavom područnog grijanja na drvnu biomasu. Radi se o privatnim investicijama i modelu ugovorne prodaje topline u kojem je investitor (izvorno poljoprivrednik) uložio financijska sredstva za izgradnju prihvatne zgrade za kotlovsko postrojenje te mrežu toplovoda do javnih ustanova i obiteljskih kuća. Uspješnost investicije dokazuje činjenica da je ista osoba izgradila još dva takva postrojenja u istoj pokrajini. Postrojenje u Hatzendorfu ukupne je snage 1,3 MW koju čine dva kaskadno povezana kotla. Broj sudionika projekta (javnih ustanova i obiteljskih kuća) s vremenom se povećavao, tako da današnja mreža s kotlovnicom povezuje više od 20 objekata.  Postrojenje u Söchau ukupne je snage 1 MW, odnosno dva kaskadno povezana kotla od 500 kW, a zanimljiv je podatak da su- od početka građevinskih radova na prihvatnoj zgradi kotlovskog postrojenja i mreži toplovoda do početka grijanja – prošla samo 3 mjeseca.

Nakon terenskih obilazaka primjera dobre prakse posjećena je tvornica kotlova na biomasu tvrtke Herz u Pinkafeldu. Nakon zanimljivog predavanja direktora Herz Hrvatska g. Petra Jelića- obiđen je proizvodni pogon tvrtke gdje je iz prve ruke bilo moguće vidjeti najmoderniju tehnologiju razvoja i proizvodnje kotlova na biomasu.

 Terenskom obilasku i predavanju prisustvovali su, uz načelnike općina, projektante te izvođače i djelatnici Agencije Srećko Vrček i Marko Vlainić.

Na kraju, bitno je napomenuti da je Općina Pokupsko, u suradnji s Agencijom, prva u Hrvatskoj prepoznala potencijal ovakvog načina opskrbe toplinskom energijom te se uskoro očekuje početak građevinskih radova na prvom područnom grijanju u Hrvatskoj! S pravom se nadamo da će se posjeti primjerima dobre prakse u budućnosti organizirati u Hrvatskoj.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top