NEWLIGHT predstavljen kao primjer dobre prakse na Energy Show 2017 u Dublinu

Ravnatelj dr.sc. Julije Domac gost je i predavač na Energy Show2017 koji se održava u Dublinu. Predstavlja rezultate našeg izvrsnog projekta NEWLIGHT, što je samo još jedna potvrda o vrijednosti i veličini toga projekta.

treet & Exterior Lightning Briefing konferencija održava se u sklopu Energy Show 2017 u organizaciji Sustainable Energy Authority of Ireland – Irske nacionalne energetske agencije. Glavni cilj konferencije je razmijeniti iskustva i učiti iz primjera dobre prakse te odgovoriti na pitanja – koji su to projekti u javnoj rasvjeti koje podržava Europska unija, koji su postojeći modeli financiranja, a koje potencijalne prepreke za provoditelje projekata?

U nastavku dana dr.sc. Julije Domac je sudjelovao i na sastanku predstavnika Tipperary County Council s nekoliko značajnih nacionalnih ustanova u želji da se potakne projekt nacionalne rekonstrukcije javne rasvjete u Republici Irskoj.

Ravnatelj je podijelio naša iskustva s programom ELENA iz kojeg je NEWLIGHT sufinanciran. Riječ je o programu koji zahtijeva da se sam zahvat rekonstrukcije u konačnici i dogodi. ELENA ne dopušta da sve ostane samo na izradi dokumentacije i izvršavanju energetskih mjerenja, već vas potiče da dođete do izvedbe. U protivnom morate vratiti novac. Dr.sc. Julije Domac istaknuo je i kako je ovo jedan od zasigurno manje zahtijevnih programa kada je samo ispunjavanje aplikacije u pitanju, no s druge strane bez suradnje lokalne uprave, županije i bez sluha nacionalnih institucija ovakvi projekti ne mogu se provesti do kraja.

NEWLIGHT je okupio 57 gradova i općina i sama ta činjenica čini ga posebnim. Nakon što je završeno pola projekta, sada nas očekuju prava ulaganja od 20 milijuna eura. NEWLIGHT je predstavljen kao primjer dobre prakse koji se može preslikati i u Republici Irskoj. Nimalo mala pohvala jednom hrvatskom projektu.

NEWLIGHT u konačnici ima cilj zamijeniti 50% rasvjetnih tijela u Krapisnko- zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Projekt će tako donijeti ne samo smanjenje potrošnje električne energije na području spomenutih županija, već i boljim životnim uvjetima njihovih građana. Loša rasvjeta doprinosi svjetlosnom onečišćenju o kojem se premalo govori i lako zaboravljamo kako ono ima utjecaj i na fizičko i psihičko zdravlje ljudi.

NEWLIGHT samo je još jedan dokaz da energetska učinkovitost može promijeniti kvalitetu života na bolje i potvrda da se i u Hrvatskoj mogu događati dobre stvari.