Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Naša priča


Dobitnici smo mnogih nagrada, neke su europske, neke domaće, ali njih uglavnom stavljamo na zid i nastavljamo dalje. Sjajan je osjećaj vidjeti dovršeni i realizirani projekt – nešto izgrađeno, nešto opipljivo i konkretno. Ponosim se i da smo prvi u Hrvatskoj pokrenuli program poticanja obnovljivih izvora energije kod građana – ovim programom obuhvaćeno je čak 10.000 kućanstava kao i da smo uspjeli podići crowdfunding platformu i uspješno realizirati 6 kampanja kojima je prikupljeno preko 450.000 kuna.

Osnivanje REGEA-e krenulo je iz želje da se radi bolje i više. Ideja se rodila na jednoj konferenciji u Bruxellesu još u studenom 2005. godine. Gledajući rezultate koje postižu europske regije i gradovi, pomislio sam – A zašto i mi ne bismo mogli ovako?!

Sretna okolnost bila je pristupanje Hrvatske programu Inteligentna energija za Europu, koji je imao natječaj za dobivanje financijske potpore za osnivanje energetskih agencija. U ožujku 2006., važniji od financija bio je signal iz Bruxellesa, signal da su energetske agencije mehanizam koji EU prepoznaje i potiče. Cijela priča oko osnivanja Agencije danas izgleda kao velika avantura. Od početka smo krenuli ambiciozno i odlučili osnovati zajedničku ustanovu za područje čak četiri osnivača – Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Sama priprema do formalnog osnivanja trajala je oko dvije godine, ali prvih godina osjećao sam se kao trkač olovnih nogu – onaj osjećaj kada se čovjek žuri u snu, ali nikako ne uspijeva potrčati. Prvih mjeseci je trebalo unajmiti ured, nabaviti uredski namještaj, zaposliti djelatnike, voditi računa da ne nestane novaca na računu, a istodobno dizati kapacitet. Učili smo se u hodu i svaki dan.

Naš prvi ured bio je iznajmljeni stan u malenoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci. Ured-stan se nalazio na kraju hodnika na prvom katu većinom stambene zgrade i naši su se posjetitelji s čuđenjem do nas probijali kroz mirise kuhanog kupusa, rublja koje se sušilo na hodniku i privremeno odloženih vrećica sa smećem. Sjećam se dobro prvog posjeta jednog od naših župana, izraz lica je sve govorio. Nakon godinu dana otvorili smo samo malo ozbiljniji ured u Karlovcu – taj se nalazio na prvom katu tržnog centra u Karlovcu, u neposrednoj blizini sexy shopa, a po zimi ga je bilo nemoguće zagrijati… Danas kada se naš glavni ured nalazi u sklopu Energetskog centra Bračak, zapravo rekonstruiranog dvorca obitelji Kulmer kraj Zaboka, kada u uredu u poslovnoj zgradi u Zagrebu radi gotovo 20 djelatnika, a iz novog ureda u Karlovcu vlastitom kotlovnicom na pelete grijemo cijeli blok Obrtničkog centra u Haulikovoj ulici, danas se naših prvih ureda sjećamo s osmijehom.

Prvi djelatnik REGEA-e zaposlen je  1. travnja 2008., ali 13. lipnja uvijek obilježavamo kao naš rođendan – toga smo dana 2008. održali prvu formalnu konferenciju s našom sestrinskom agencijom iz Arc-de-Seine iz Francuske. Do kraja 2008. već nas je bilo šestero, a do ljeta 2009. desetero. Samo za usporedbu – inicijalna EU financijska sredstva predviđala su četvero zaposlenika tijekom cijele prve tri godine rada REGEAe. Srećom, potrebe na terenu i projekti koje smo razvijali, zahtijevali su bitno drugačiju dinamiku. Danas brojimo 34 djelatnika.

Prvi projekt kojeg smo proveli bila je rekonstrukcija jedne male dionice javne rasvjete u Klanjcu. I danas smatram da je u tome važna simbolika – REGEA je osnovana radi pružanja stručne potpore našim županijama, gradovima i općinama i mi se zaista trudimo biti njihov najbolji prijatelj. Danas radimo na velikom investicijskom projektu rekonstrukcija javne rasvjete grada zagreba vrijednom preko 50 milijuna eura. Bez obzira na mogućnosti velikih EU projekata, glamur europskih razvojnih i poslovnih banaka, mi ostajemo čvrsto povezani s našom bazom, pomažući i savjetujući za opće dobro.

Dobitnici smo mnogih nagrada, neke su europske, neke domaće, ali njih uglavnom stavljamo na zid i nastavljamo dalje. Sjajan je osjećaj vidjeti dovršeni i realizirani projekt – nešto izgrađeno, nešto opipljivo i konkretno. Ponosim se i da smo prvi u Hrvatskoj pokrenuli program poticanja obnovljivih izvora energije kod građana – ovim programom obuhvaćeno je čak 10.000 kućanstava kao i da smo uspjeli podići crowdfunding platformu i uspješno realizirati 6 kampanja kojima je prikupljeno preko 450.000 kuna.

Proračun Agencije od početka smo povećali preko 20 puta. Iako je kroz ovih prvih 10 godina bilo i teških trenutaka, uvijek do sada nas je držala pomisao da radimo dobro i da radimo dobre stvari.

REGEA sigurno još može i treba rasti, svi mi još možemo učiti. Energetika se brzo razvija i godine pred nama donose velike promjene. Tu je naša uloga jasna – trebamo omogućiti da se u Hrvatskoj primjenjuju pametna rješenja i da energetska tranzicija ne ostane samo pojam nego da postane realnost. Budućnost energetike je energija koja je dostupna svugdje i potpuno je ili uglavnom obnovljiva. Budućnost je – niskougljična, bez obzira na izazove koji su pred nama. Nikada prije obnovljivi izvori energije nisu rasli ovako brzo i to je trend koji je nemoguće zaustaviti. Naši automobili postat će skladišta energije, a mnogi od nas bit će i potrošači i proizvođači energije. Tu znanje postaje presudno – znanje koje ćemo trebati imati da ne (po)ostanemo samo zemlja u koju se bogati dolaze odmarati. U sljedećih pet godina puno će se toga promijeniti, promjene se događaju sve brže, a ja se mogu samo nadati da ćemo biti na visini zadatka koji će se pred nas postaviti.

 dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top