Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Napredna bežična mreža za daljinsko očitanje vodomjera i naplatu vode na području grada Zagreba


Napredna bežična mreža za daljinsko očitanje vodomjera i naplatu vode na području grada Zagreba

U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna je 15. 5. (srijeda) održana prezentacija na temu novih tehnologija koje ulaze u primjenu u sklopu podružnice Zagrebačkog holdinga Vodoopskre i odvodnje. Prezentaciju su održali gospoda Želimir Delać i Josip Jurić.

Mreža AWMR (eng. automatic water-meter reading) se sastoji od posebnih vodomjera te popratnih uređaja kojima će biti omogućeno daljinsko očitanje vodomjera i automatska naplata vode prema stvarnim očitanjima. Daljinsko očitanje podataka se bazira na tehnologiji ZigBee koja omogućava bežično slanje podataka. Velika prednost ovog sustava je u tome što će omogućiti stanovnicima grada Zagreba da u svakom trenutku prate svoju potrošnju vode preko portala http://www.vio.hr/mojvio/. Osim navedenoga, portal već sada omogućuje svim građanima Zagreba da unose vlastita očitanja vodomjera pa će prema tim očitanjima plaćati račune.

Trenutno su provedena dva pilot projekta te je pred početkom i treći, kojima se isprobava nova tehnologija. Prvi rezultati su vrlo obećavajući budući da su stanari zgrada u kojima je proveden pilot projekt smanjili potrošnju vode čak do 40 %, a u prosjeku oko 14 %. Smanjenje potrošnje vode je posljedica veće osvještenosti stanari o potrošnji vode i boljoj mogućnosti praćenja potrošnja preko prije navedenog portala.

Ovakav sustav će se postepeno uvoditi u objekte grada Zagreba, preduvjet za to je da se ugradi glavni vodomjer za pojedinu zgradu od strane Vodoopskrbe i odvodnje, a potom bi stanari samostalno trebali ugraditi vodomjer za svoj stan.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top