Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Najava međunarodne konferencije – EE CULTURE 2015.


Najava međunarodne konferencije – EE CULTURE 2015.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na konferenciju u sklopu projekta Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini. Konferencija će se održati 30. listopada 2015. godine u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, na adresi Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13, Krapina u vremenu od 09:00 do 14:00 sati.

Projekt EE CULTURE – Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini, pokrenut je unutar Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., a uključuje 5 partnera – 3 sa slovenske i 2 s hrvatske strane. Projekt je započeo u siječnju 2014. godine, a završava 4. studenog 2015. godine. Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske koordinator je projekta EE CULTURE, koji je usmjeren na povećanje energetske učinkovitosti u objektima kulturne baštine čime se je postigla zaštita okoliša te očuvala kulturna baština u prekograničnom području. Ovim vrijednim projektom obuhvaćena je energetska rekonstrukcija dva objekta kulturne baštine – Vile Rože u Velenju (SLO) i Županijske palače u Krapini (HR).

Područje Republike Hrvatske i Republike Slovenije bogato je povijesnom i kulturnom baštinom o čemu svjedoče brojni spomenici, dvorci, muzeji te sakralni objekti. Pitanja o povezanosti povećanja energetske učinkovitosti s zaštitom kulturne baštine postoje u svim zemljama, kao i u Europskoj uniji. Stoga, nove spoznaje i znanja o izvedenim projektima ovog tipa ključna su kako bi se produbila spoznaja o tome što se učinilo te što se može poboljšati.

Posebna pozornost konferencije usmjerena je na pregled tehničkih i energetskih aspekata u primjeni cjelovitog pristupa revitalizaciji i energetskoj obnovi zaštićenih zgrada uvažavajući pri tome građevinske, arhitektonske i kulturno-povijesne specifičnosti zgrada te njihovu namjenu.

Cilj konferencije EE CULTURE 2015. je stvoriti sinergiju između zaštite kulturne baštine i potrebe za povećanjem energetske učinkovitosti na otvoren i interaktivan način  temeljem stečenih iskustava i znanja. Briga i poštivanje kulturne baštine odgovornost je svakog od nas i naš je zadatak da je čuvamo i za buduće generacije. Očuvana baština i njena osmišljena integracija u prostor može biti jedan od nositelja održivog i uravnoteženog razvoja regije na svim područjima.

Konferencija je namijenjena svim donositeljima odluka i stručnjacima, koji će temeljem primjera uspješno izvedenih projekata energetske obnove kulturnih dobara, potaknuti daljnji razvoj i rad na ovom području, a to su:

  • gradonačelnici i župani;
  • predstavnici ureda za zaštitu okoliša i srodnih institucija;
  • predstavnici ureda jedinica lokalne i regionalne samouprave;
  • energetske agencije;
  • vlasnici i upravitelji zgrada registriranih kao kulturna baština;
  • banke i mogući investitori;
  • građevinske tvrtke i poduzetnici;
  • konzultanti, donositelji odluka na području zgradarstva, te drugi stručnjaci iz zaštite kulturne baštine;
  • lokalne akcijske grupe (LAG);
  • građani.

Pridružite nam se na jedinstvenoj konferenciji, saznajte iz prve ruke od vrhunskih stručnjaka koji su potencijali energetske obnove kulturne baštine, koja je uvjet našeg opstanka i nezamjenjivi resurs dugoročnog razvoja.

Više detalja i program konferencije objavit ćemo uskoro.  Svoju prijavu, dodatna pitanja i nejasnoće o konferenciji šaljite na slijedeći kontakt:

Martina Krizmanić
e-mail:mkrizmanic@regea.org
Tel: +385 (0) 49 658 062
Mob: + 385 (0) 91 3885 423

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top