Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ManagEnergy iz Tamarinog kuta


ManagEnergy inicijativa kao odgovor na brojna pitanja.

Energetski sektor, s naglaskom na energetske agencije, na inovativan i tehnološki napredan način koristi svoja znanja i rješenja za napredak gospodarstva, nerijetko uzimajući kao zadnju kariku mogućnosti i razumijevanje financijskog segmenta i sektora. Nedostatak znanja i informiranosti o osnovama financija, kao i o potencijalnim modelima financiranja te prilikama i izazovima koje postavlja financijski sektor doveo me do promišljanja postoji li trening koji sažima i objedinjuje osnovna ekonomsko-financijska načela s poveznicom na energetski sektor, referirajući se pritom na energetske agencije.

Odgovor na postavljeno promišljanje bila je ManagEnergy inicijativa i trodnevni trening (Masterclass) za voditelje projekata i menadžere u energetskim agencijama na razini Europske unije. Trening se sastoji od 3 modula, a modul kojem sam prisustvovala odnosi se na povezivanje i uključivanje banaka i privatnih investicija. Cilj modula je povećati znanja sudionika, ponajprije voditelja projekata i menadžera energetskih agencija, kako bi na kvalitetan i uspješan način mogli ostvariti suradnju s financijskim sektorom. Zadatak je treninga da osposobi u prvom redu tehničko osoblje, za jasnu komunikaciju, uporabu osnovnog financijskog vokabulara te bolje razumijevanje baznih modela financiranja banaka i ostalih financijskih institucija.

Posebno je zanimljivo što je trodnevni trening uspio obuhvatiti najrelevantnije činjenice iz financijskog segmenta, dan je presjek računovodstveno-financijskih izvještaja i logika njihove izrade. Koristeći studije slučaja fokusiralo se na razumijevanje i čitanje financijskih izvještaja, obradile su se karakteristike financijskih instrumenata, strukture troška kapitala te uloga i princip funkcioniranja banaka. Navedene teme pružaju polaznicima osnove za razumijevanje financijskog sektora i modela financiranja, usmjeravajući se na financiranje inovacija i tehnologija za razvoj projekata uporabe obnovljivih izvora energije.

Treći dan treninga zaokružio je cijelu priču vezanu uz financiranje, financijske instrumente i tržišta te buduće projekte. Prezentirana su stvarna iskustva i realne mogućnosti financiranja, s naglaskom na ugovor o energetskom učinku te su iz prve ruke predstavljene mogućnosti financiranja projekata iz raznih inicijativa i fondova.

Dodatni benefit treninga svakako je povezivanje te razmjena znanja i iskustva energetskih agencija iz zemalja članica Europske unije. Slušajući iskustva ostalih energetskih agencija, izazove s kojim se suočavaju, projekte koje planiraju i na kojima rade, daje širinu svakodnevnom promišljanju i želju za još većim napretkom.

Tamara Lišnjić Lang

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top