Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Mali projekti kao mreža velikih


Razgovor sa županom Damirom Jelićem – kako je Karlovačka županija postala predvodnik u korištenju biomase u Hrvatskoj

  • Kako izgleda jedan dan u životu župana?

Budim se ujutro u 6 sati, a od 7,30 započinje radni angažman koji je najčešće dvokratan, s pauzom za objed. Drugi dio radnog dana zna potrajati do kasnih večernjih sati, a ukoliko se dogodi da radne obveze završe ranije navečer, ostatak večeri najradije provedem u obiteljskom okruženju.

  • Koje stvari volite najviše u svom poslu, a koje biste nekada vrlo rado izbjegli?

Volim raditi s ljudima i taj me dio posla najviše inspirira, a ako već nešto moram izbjegavati neka to budu katastrofe i situacije koje iz njih proizlaze te pozive sa broja 112.

  • Kada pogledate promjene u Karlovačkoj županiji i projekte koji su se tamo dogodili. Koji biste izdvojili kao vama najdraži?

Najdraži su mi projekti koji generiraju novo zapošljavanje, pad nezaposlenosti i porast zaposlenosti, što je slučaj u Karlovačkoj županiji. Ta činjenica potvrđuje ispravnost našeg djelovanja. Naravno, gospodarski projekti uvijek su nam bili prioritet i oni su nositelji razvoja i napretka svakog društva.

  • Koji su planovi županije po pitanju energetske učinkovitosti

Karlovačka županija planira nastaviti sve započete energetske projekte, koji su se pokazali iznimno uspješni i učinkoviti i koji su pridonijeli značajnim uštedama u potrošnji energenata, kako u javnom, tako i privatnom sektoru. Namjeravamo nastaviti s projektima  promjena energenata u ustanovama u vlasništvu Županije, ali se angažirati i oko rješavanja problematike energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i stambenih zgrada, gdje postoje značajni potencijali za energetski učinkovitije i ekološki prihvatljivje sustave. REGEA nam je u tom smislu bila odličan partner i suradnik na čemu se želim zahvaliti i preporučiti za nove projekte.

  • Karlovačka županija do sada je napravila puno, pa možete li nam reći što to znači za same građane?

U smislu energetske učinkovitosti i zaštite okoliša možemo se pohvaliti da smo jedna od vodećih županija u Hrvatskoj, a u prilog tome govore iznimne uštede na energentima u javnim zgradama, napose školama i zdravstvenim ustanovama te u konačnici i u upravnoj zgradi Županije. Uštede na energentima na razini godine negdje dosežu i do 70% i to je doista fascinantan podatak. Naravno da temeljem takvih pozitivnih iskustava želimo nastaviti i proširiti ove programe. Svojedobno smo bili prva županija u Hrvatskoj koja je pokrenula program subvencije malih sustava korištenja obnovljivih izvora energije za građane i tu su mogućnost iskoristili brojni građani.

  • Koji su planovi županije?

U budućnosti na razini Županije želimo osnovati Fond za energetsku obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada koji će biti financijski samoodrživ. To će nam biti jedan od prioritetnih ciljeva. U izradi je naša interna strategija upravljanja energijom i obnove svih zgrada koje Karlovačka županija posjeduje ili koristi. Svojom imovinom upravljat ćemo najučinkovitije moguće. Nove kotlovnice na biomasu umjesto fosilnih goriva već se projektiraju ili grade, na tome ćemo svakako nastaviti raditi.

  • Na koji način se vi trudite brinuti o energiji i općenito prirodi?

Na kulturološkoj i verbalnoj osnovi nastojim svome sinu, koji je osnovnoškolac, usaditi svijest o tome da se u životu ne ponašamo rasipno, pa i što se energije tiče. Edukacija u tom smislu vrlo je važna od najmlađih generacija, a pozitivni primjeri ponašanja ukućana tu daju najbolju sliku. U stanu smo promijenili sustav grijanja koji je sada jeftiniji i ekološki prihvatljiviji, kroz ugradnju plina, a promijenili smo i stolariju, što je također rezultiralo uštedama na energiji. Svjesni smo vrijednosti projekata energetske učinkovitosti te bi kao društvo trebali više ulagati u njihovu implementaciju kako bi građanima život učinili ugodnijim i u konačnici jeftinijim.

  • Gdje vi vidite županiju za pet godina? Koliko mislite da mora i može bolje?

Naravno da se uvijek može i mora bolje i to nam je nit vodilja u našem radu. Čovjek se nikada ne smije zadovoljiti postojećim, jer bi naprosto nakon toga sve stalo. Imamo iznimne potencijale za razvoj industrije, sektora usluga, napose turizma na području Karlovačke županije te želimo stvoriti pozitivno okruženje za nova zapošljavanja ali i jednako tako očekujem da budemo socijalno osjetljivi prema ranjivim skupinama u društvu, prema djeci, mladima i starijoj populaciji kojoj treba pomoći i osigurati uvjete za dostojnu starost. U pravila želim pretočiti sva moralna načela u hrvatskoj naciji i sve pozitivne dosege kulture življenja našeg naroda, misleći pritom na demokršćansko poimanje morala i životnih vrijednosti. Ukratko rečeno: čini ono što želiš da drugi čine tebi.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top