Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kreće priprema sveobuhvatne obnove zgrada u hrvatskim županijama i Gradu Zagrebu


U studenom 2022. godine REGEA (Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) prijavila je na LIFE program ambiciozan projekt pod nazivom CROSS (Establishment of Croatian One-Stop-Shop-Facility in North-West Croatia), s ciljem sveobuhvatne obnove zgrada javne namjene.

Ovaj projekt, financiran kroz program LIFE, namjerava stvoriti “One-Stop-Shop” servisni centar koji će služiti kao potpora obnovi i unapređenju upravljanja zgradama u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Karlovačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim toga, projekt ima opciju proširenja na ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj  nakon završetka projekta te stoga ima ulogu svojevrsnog „svjetionika“.

Specifični ciljevi i aktivnosti projekta CROSS obuhvaćaju podršku obnovi zgrada javnog sektora, kroz uspostavu stručne potpore za jedinice lokalne i regionalne samouprave, promicanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i principa održive gradnje, razvoj financijskih modela i uključivanje šireg kruga dionika u procese upravljanja i obnove fonda zgrada. CROSS je dio sveobuhvatnog pristupa koji će usavršiti procese upravljanja zgradama, značajno unaprijediti energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora, smanjiti njihove račune za energiju ali i njihove emisije stakleničkih plinova. Za100 odabranih zgrada će se izraditi detaljan plan i pripremiti studije izvodljivosti za sveobuhvatnu obnovu.

Ukupan budžet projekta iznosi više od 1.3 milijuna eura. Projekt je službeno započeo 1. rujna 2023. godine, a trajati će 36 mjeseci. Ovim će se potaknuti 66 milijuna eura investicija u održivu energiju. Projekt je koordiniran od strane REGEA-e i okuplja niz važnih partnera, uključujući Grad Zagreb, Karlovačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku županiju, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatsku gospodarsku komoru i FEDARENE – europsko udruženje regija i energetskih agencija.

CROSS otvara vrata za potencijalno širenje na nacionalnoj razini, obećavajući pozitivan utjecaj na okolinu i društvo. Projekt CROSS je primjer kako inovativna rješenja i sustavni pristup upravljanju zgradama mogu pridonijeti obnovi i revitalizaciji zgrada javnog sektora, te time istvaranju održivije budućnosti.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top