Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Krapinsko-zagorska županija predstavila projekte energetske učinkovitosti vrijedne više od 50 milijuna kuna


U Energetskom centru Bračak u Zaboku održana svečana konferencija za medije

Povodom obilježavanja desete godišnjice rada Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-e) te uspješne suradnje s Krapinsko-zagorskom županijom, u Energetskom centru Bračak u Zaboku, održana je svečana konferencija za medije.

O provedenim projektima i pionirskim pothvatima na područjima energetske učinkovitosti i održivog korištenja energije govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac te predstavnica REGEA tima u županiji, Ivana Benković. Na konferenciji su predstavljeni programi i projekti kojima županija dosadašnjim ulaganjima, većim od 50 milijuna kuna, potiče aktivno korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera energetske učinkovitosti čime stvara županiju osjetljivu na potrebe očuvanja okoliša i stvaranja preduvjeta održivog razvoja.

Da briga o energetskoj budućnosti započinje edukacijom najmlađih, u Krapinsko-zagorskoj županiji su prepoznali još 2009. godine kada je pokrenut obrazovni program pod nazivom Znanjem do energetskih ušteda namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Tako je u cilju podizanja razine znanja i svijesti učenika, nastavnika i roditelja o važnosti, prednostima i mogućnostima održive gradnje, primjene mjera energetske učinkovitosti i štednje energije u vlastitom domu, u proteklih devet godina educirano gotovo 2.000 najmlađih sugrađana.

Uz projekt edukacije najmlađih, županija je 2009. godine u suradnji sa REGEA-om, prva u Hrvatskoj vlastitim sredstvima počela sufinancirati energetsku obnovu obiteljskih kuća. U sklopu projekta ugrađena su 334 sustava obnovljivih izvora energije te je poboljšana energetska učinkovitost čak 208 obiteljskih kuća. Vrijednost provedenih investicija do 2015. godine je preko 11 milijuna kuna od čega je financijska pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosila prosječno oko 30%. Također, REGEA je tijekom 2009. godine za Krapinsko-zagorsku županiju izradila Strategiju održivog korištenja energije Krapinsko-zagorske županije koja je bila prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj. Njome se dobio uvid u tadašnju potrošnju energije na području županije te se stvorila baza za predviđanje energetskog razvitka i razvoja daljnjih programa i strategija.

„Krapinsko-zagorska županija svakodnevno stvara nove prilike i mogućnosti da stanovnicima svih gradova, općina i sela ponudi bolje životne i radne uvjete, kao što naša Bajka na dlanu i zaslužuje. Vjerujem da to pokazuju i rezultati dosadašnje suradnje s REGEA-om tijekom koje smo realizirali brojne projekte i zacrtali nove ciljeve. Projekt koji je svima trenutno u fokusu svakako je projekt Newlight, kojim se na području naše županije predviđa rekonstrukcija 12.000 postojećih i postavljanje 1.300 novih svjetiljki. Ovim ulaganjem od 5,5 milijuna eura, potpuno ćemo promijeniti stanje javne rasvjete u 28 naših gradova i općina, a godišnje ćemo uštedjeti pola milijuna eura“, istaknuo je župan Kolar.

Modernizacija javne rasvjete

Jedan od posebno značajnih projekata na koji su u županiji iznimno ponosni je projekt rekonstrukcije i izgradnje sustava javne rasvjete – NEWLIGHT, jedinstveni projekt u kojem se povezalo čak 57 gradova i općina Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u jedan investicijski projekt. NEWLIGHT je nastavak projekta Masterplan javne rasvjete sa ciljem rekonstrukcije i gradnje energetski održive i ekološki prihvatljive javne rasvjete na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Za pripremne aktivnosti, čija ukupna vrijednost iznosi oko 6 milijuna kuna, osigurano je 90% bespovratnih sredstava iz EU fonda ELENA (European Local Energy Assistance). Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi čak 20 milijuna eura.

Uz navedene projekte, poseban uspjeh nakon šest godina rada predstavlja i potpuno obnovljeni dvorac Bračak u Zaboku – sjedište REGEA-e. Uz financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 24 milijuna kuna, dvorac Bračak rekonstruiran je prema niskoenergetskim standardima gradnje i jedinstven je primjer dobre prakse u području energetske učinkovitosti povijesnih zgrada. Energetski centar Bračak danas je vodeće mjesto okupljanja energetskih stručnjaka iz Hrvatske i Europe koji rade na projektima za dobrobit Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske.

Suradnja REGEA-e i Krapinsko-zagorske županije nastavila se i u 2016. godini, kada je pokrenuta i prva hrvatska crowdfunding platforma – Croenergy.eu specijalizirana za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Prva kampanja Croenergy platforme provedena je zajedno sa Gradom Pregradom i imala je za cilj prikupiti 80.000 kuna za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Naša radost. U konačnici je uz pomoć 215 donatora, prikupljeno gotovo 100.000 kuna.

Uz to, Krapinsko-zagorska županija je krajem 2017., na prijedlog i uz stručnu potporu REGEA-e, pokrenula objedinjenu javnu nabavu prirodnog plina za sve školske i zdravstvene ustanove u nadležnosti županije. Time se dokinula praksa da svaka ustanova pojedinačno dogovara uvjete opskrbe energijom čime su postignuti značajno bolji uvjeti što će rezultirati ukupnim uštedama u dvogodišnjem razdoblju od 8,9 milijuna kuna što predstavlja uštedu od 3,7% na razini izvornih prihoda u proračunu Krapinsko-zagorske županije za 2018. godinu.

Podsjetimo, REGEA je s radom započela 2008. godine zahvaljujući programu Inteligentna energija za Europu i odluci Zagrebačke, Krapinsko – zagorske, Karlovačke županije te Grada Zagreba. Zadaće Agencije su promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Uz to, REGEAkontinuirano radi na implementaciji dobrih praksi gospodarenja energijom i poticanja koncepta održivog razvoja, a jedinstvenim pristupom projektima uspješnog korištenja obnovljivih izvora energija i energetske učinkovitosti mijenja energetski krvotok Hrvatske.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top