Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Krapinsko-zagorska županija predstavila projekte energetske učinkovitosti vrijedne više od 50 milijuna kuna


Energetski centar Bračak 8. veljače 2019. – Povodom provedenih aktivnosti na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u 2018. godini Krapinsko–zagorska županija (KZŽ) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) održale su konferenciju za medije. O provedenim projektima i ostvarenim rezultatima u 2018. godini na područjima energetske učinkovitosti i održivog korištenja energije govorili su župan KZŽ Željko Kolar i ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac.

2018. godinu obilježilo je uspješno privođenje kraju projekta NEWLIGHT koji je u 2019. zakoračio u svoju završnu fazu, a koja će rezultirati rekonstrukcijom 6.000 novih svjetiljki na području Krapinsko – zagorske županije što će donijeti uštedu od 2 GWh/god odnosno 1,5 milijuna kuna kuna na godinu te smanjenje emisije CO2 od 516 tona na godinu. Podsjetimo, NEWLIGHT je prvi projekt sufinanciran iz programa ELENA EU-a u vrijednosti od 790.000 €, a Krapinsko‑zagorska i Zagrebačka županija su u tom projektu uz potporu REGEA-e bile pioniri u osmišljavanju i realizaciji modela za koji se očekuje da će svoju primjenu doživjeti i na nacionalnoj razini.

Krapinsko-zagorska županija svakodnevno stvara nove prilike i mogućnosti da stanovnicima svih gradova, općina i sela ponudi bolje životne i radne uvjete. Vjerujem da to pokazuju i rezultati ne samo 2018. već svih 10 godina od kada REGEA postoji i pruža podršku županiji na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Više od 50 milijuna kuna novih projektnih investicija obnove koja će dovesti i do novih energetskih ušteda nije nimalo zanemariv novac, istaknuo je župan Kolar.

U 2018. godini Krapinsko–zagorska županija uz pomoć REGEA-e prijavila je četiri osnovne i dvije srednje škole za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije, a vrijednost projekta procijenjena je na 39,7 milijuna kuna. Uz škole prijavljene su i zgrade javnog sektora. Ukupno 14 projekata za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije dovest će do realizacije investicije u iznosu od 18 milijuna kuna.

Svaki program i svaki realizirani projekt za nas su nova pobjeda, novi uspjeh i novo ohrabrenje na zahtjevnom putu zaštite okoliša, uvođenja obnovljivih izvora energije i mjera povećane energetske učinkovitosti. Zajedničkim snagama Krapinsko–zagorsku županiju pozicionirali smo kao jednu od vodećih županija kada je odgovorno i učinkovito upravljanje energijom u pitanju. Prošla godina protekla je u velikom priznanju našeg projekta NEWLIGHT na europskoj razini i projekt koji polako privodimo kraju proglašen je jednim od 25 najuspješnijih investicijskih projekata u Europskoj uniji, a ove je godine nominiran za Best European Energy Service Project 2019. istaknuo je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e

Da briga o energetskoj budućnosti počinje edukacijom najmlađih, u Krapinsko-zagorskoj županiji su prepoznali još 2009. godine kada je pokrenut obrazovni program Znanjem do energetskih ušteda namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Taj se program provodi i danas, a u 2018. godini provedena su obrazovna predavanja za učenike i nastavnike u 6 srednjih i 5 osnovnih škola, a održano je i međuškolsko natjecanje koje za cilj ima poticati na ranu edukaciju i promišljanje o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

U 2018. godini županija je uz stručnu pomoć REGEA-e nastavila s objedinjenom javnom nabavom prirodnog plina za sve školske i zdravstvene ustanove u nadležnosti županije. Time se dokinula praksa da svaka ustanova pojedinačno dogovara uvjete opskrbe energijom čime su postignuti znatno bolji uvjeti što će rezultirati ukupnim uštedama u dvogodišnjem razdoblju od 8,9 milijuna kuna, odnosno uštedom od 3,7 % na razini izvornih prihoda u proračunu Krapinsko-zagorske županije za 2018. godinu.

Energetski centar Bračak kao kruna uspješne suradnje županije i REGEA-e aktivno djeluje i živi, a u 2018. godini ga je na 59 edukacija održanih u Edukacijsko–prezentacijskom centru posjetilo više od 4.000 ljudi.

2018. godinu obilježilo je i 10 godina rada REGEA-e na području Krapinsko–zagorske županije. Posljednjih 10 godina REGEA je s dva zaposlenika narasla na 32 i tri ureda – u Zaboku, Zagrebu i Karlovcu. Uz veliku pomoć i podršku Krapinsko – zagorske županija kao i prepoznavanje važnosti projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, REGEA je do sada realizirala 850 milijuna kuna projektnih investicija i preko 400 milijuna kuna osiguranih bespovratnih sredstava iz EU fondova. Trenutno REGEA provod 20 EU projekata vrijednih 36 milijuna € Ravnatelj dr.sc. Julije Domac uz to što uz podršku župana Kolara uspješno vodi jednu od najboljih energetskih agencija u EU, predsjednik je i FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija te član političkog odbora Sporazuma gradonačelnika čiji su potpisnici 7755 gradova i općina Europske unije.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top