Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Krapinsko-zagorska županija i REGEA već 15 godina predvode val energetske tranzicije


U Energetskom centru Bračak održana je konferencija ze medije povodom 15 godina rada Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske na području Krapinsko-zagorske županije.

Krapinsko-zagorsku županiju REGEA je ne samo jednom stavila među najbolje i prve u Hrvatskoj, ali i među najbolje u Europskoj uniji. Posljednji veliki iskorak dogodio se u ožujku 2023. kada su predstavljene dvije nove pionirske inicijative. Županija će uz potporu REGEA-e omogućiti povezivanje svih postojećih i budućih sunčanih elektrana u koncept prve zagorske, ali i prve hrvatske virtualne elektrane. U ovome će moći sudjelovati sunčane elektrane što je zasada jedinstveni koncept u Hrvatskoj. Drugom inicijativom u prostorno planiranje na području županije uvodimo obavezu kojom sve nove građevine moraju imati sunčane elektrane na krovovima. Nitko do sada u Hrvatskoj nije učinio ništa slično.

Sve ovo samo je nastavak niza kojim se Krapinsko-zagorska županija i REGEA opravdano mogu pohvaliti. Prva organizirana energetska obnova školskih zgrada europskim novcem pokrenuta je još 2011. godine, a od tada se i godinama kao prvi u Hrvatskoj provodio i natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća koji je kasnije postao poznati nacionalni koncept.

Na krovovima zagorskih bolnica, kao prve takve u Hrvatskoj, postavljene su sunčane elektrane financirane kroz cijenu tako proizvedene električne energije. To je koncept koje sada slijede i brojne druge hrvatske bolnice.

Već 12 godina županija i REGEA provode jedinstveni edukacijski program Znanjem do energetskih ušteda u kojem sudjeluju sve strukovne srednje škole na području županije i u kojem je sudjelovalo više od 2000 učenika.

Instalirani kapaciteti sunčanih elektrana u pripremi vrlo su značajni. Sunčana elektrana na krovu Opće bolnice Zabok snage 420 kW zadovoljava do 15% potreba bolnice, a sunčana elektrana na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice snage 118kW opskrbljivati će bolnicu sa oko 10% potreba. Sunčane elektrane bolnicama pružaju stabilizaciju cijene i usluge opskrbe električnom energijom. REGEA tim razradila je dodatnih 56 projekata na krovovima javnih zgrada županije, ukupno procijenjene investicije od 1,85 milijuna eura, a uštede koje se procjenjuju iznose oko 350.000 eura godišnje. REGEA uvijek nastoji inovirati. Tako je 2016. godine za županiju provedena prvu rekostrukciju unutrašnje rasvjete škola po ESCO modelu.

REGEA je posljednjih 15 godina pomogla ugraditi 334 sustav obnovljivih izvora energije i poboljšati energetsku učinkovitost u 208 kućanstava. Provedene investicije samo u tom segmentu procjenjuju se na preko 1,5 milijuna eura.

Sustavan pristup obilježje je svih godina suradnje. 2018. godine, u sklopu europskog projekta Embuild, REGEA je izradila i Dugoročni program izgradnje i obnove fonda zgrada Krapinsko-zagorske županije s ciljem davanja smjernica održivog načina upravljanja u zgradama javne nabave. Provedena je obnova na 9 školskih zgrada županije, ukupne vrijednosti investicija 7,7 milijuna eura, uz energetsku uštedu od preko 50°%. U pripremi je projektno – tehnička dokumentacija za obnovu novih 17 školskih zgrada čija se obnova očekuje u narednom periodu.

Posebna priča je i Energetski centar Bračak, povijesna zgrada koju je KZŽ povjerila na upravljanje REGEA-i, a koja je nakon cjelovite obnove i rekonstrukcije danas glavni ured REGEA-e i edukacijsko-prezentacijski centar za održavanje radionica i seminara, skupova i sastanka, a ujedno i poslovno-tehnološki inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima sa područja Krapinsko-zagorske županije. Energetski centar Bračak prva je zaštićena građevina u Republici Hrvatskoj obnovljena po standardima zgrade gotovo nulte potrošnje energije.

Krapinsko-zagorska županija pokazala je koliko jedna energetska agencija može doprinijeti razvoju jedne županije, ali i koliko znači kada politika ima sluha za struku.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top