Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održan skup EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for all


Održan skup EU regions meet Croatia in the EU - Sustainable Energy Challenge for all

Bruxelles oduševljen konferencijom REGEA-e – Hrvatska među najboljima u EU u provođenju projekata održive energije

Bruxelles, 22. siječnja 2013. Pokazala je to konferencija održana pod imenom EU regije dočekuju Hrvatsku u EU – izazov održive energije za sve (EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All) posvećena energetici, ulaganjima u energetske projekte, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta, načelnici uprava Europske komisije, prva potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso, visoki predstavnik Europske komisije Raphael Goulet, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Uprave za regionalnu politiku koji je govorio o važnosti energetike u kohezijskoj politici EU i njenom utjecaju na Hrvatsku kao najnoviju članicu. William Gillett, moderator skupa, voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije, naglasio je posebnu impresivnu činjenicu da Hrvatska gledano prema broju stanovnika čini tek 1% cijele EU, dok hrvatsko sudjelovanje u ukupnom financiranju kroz EU projekte putem Programa Inteligentna Energija za Europu, iznosi vrtoglavih 10%. Organizator skupa, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske – REGEA, često se spominjala u govorima uzvanika – naime upravo je ova agencija prije dvije godine proglašena najboljom energetskom agencijom u EU od strane Europske komisije u kategoriji projekata za podizanje svijesti i lokalne inicijative, a prije nepuna dva mjeseca nagrađena je i prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012. U spomenutom EU programu financiranja Inteligentna Energija za Europu, REGEA trenutno sudjeluje sa čak 6 projekata, a prema riječima ravnatelja Agencije, dr.sc. Julija Domca skup u Bruxellesu je potvrdio kako su znanje i inovativnost naš najvredniji resurs. Pokazali smo da već neko vrijeme, nogometnim rječnikom rečeno, igramo u Ligi prvaka. Hrvatska danas pred sam ulazak u EU, može ravnopravno konkurirati najvećim energetskim agencijama i uspješno voditi projekte širom EU. Danas su nam dobrodošlicu ukazali vodeći ljudi Europske komisije, što je dokaz da se -vizija, trud i naporan rad –uvijek višestruko isplate.

S obzirom na lidersku ulogu koju Hrvatska ima u regiji na području održivog korištenja energije, iz govora ministra, dr.sc. Siniša Hajdaša Dončića, budućnost je – svijetla: Održivi energetski razvoj donosi više radnih mjesta nego ostali izvori energije – većina njih otvara se u proizvodnom sektoru, koji bi trebao biti pokretač nove energetske budućnosti te otvoriti vrata stranim investicijama.

Impresivna je lista europskih regija, ali i njihovih dostignuća koja su pokazana na konferenciji. Uz dva europska parlamentarca (Sir Graham Watson iz Velike Britanije te Phil Prendergast iz Irske) svoje su rezultate pokazali direktori i vodeći stručnjaci energetskih agencija Berlina, Gornje Austrije, Baskije, jugozapadne Engleske i Irske kao zemlje koja trenutno predsjedava Europskom Unijom. Važnost suradnje svih regija unutar nove, proširene Europe izrazila je Mercedes Bresso, prva potpredsjednica Odbora regija.

Zapaženi su bili i rezultati hrvatskih županija – Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke te Grada Zagreba. Posebno zanimljivo bilo je izlaganje župana Karlovačke županije Ivana Vučića, koji je opisao priču o uspjehu projekta za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora, prvotno osmišljenog kao županijski program 2009 od strane REGEA-e, čija je popularnost ubrzo prerasla u nacionalni program koji danas provodi gotovo 50 županija, gradova i općina diljem Hrvatske. Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević premijerno je najavio projekt raspisivanja natječaja za ugovornu prodaju topline namijenjenu školama, kojim će lož ulje ustupiti mjesto ekološki prihvatljivijem energentu – biomasi. Na području Krapinsko-zagorske županije, prema prenešenom govoru županice Sonje Borovčak, istaknut je jedinstveni projekt u Hrvatskoj koji je provela REGEA – rekonstrukcija 17 osnovnih škola po nisko energetskom principu što je financirano pomoću sredstava Europske investicijske banke. Govor gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, prenio je Marijan Maras, pročelnik Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, predstavivši Grad Zagreb u svojstvu predvodnika na području energetske održivosti u Jugoistočnoj Europi.

Na skupu su od hrvatskih predstavnika sudjelovali i veleposlanik Mario Nobilo, Vladimir Drobnjak, šef Misije RH pri EU te Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore. Tonino Picula, hrvatskih promatrač u Europskom parlamentu, skupu se pridružio na završnoj riječi kako bi prenio optimizam europskih parlamentaraca u povodu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Uspjeh konferencije potvrdio je i broj zainteresiranih predstavnika europskih regija, udruženja i institucija koji su htjeli čuti i upoznati nove hrvatske partnere. Naime, REGEA i FEDARENE kao organizatori skupa, uz partnere HGK te Misiju RH pri EU, tjednima prije datuma konferencije popunili su kapacitet prostora HGK u Brussels-u.

 

Neki od sudionika konferencije:

Vesna Trnokop—Tanta, potpredsjednica HGK-a za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU

Vladimir Drobnjak, veleposlanik, šef Misije Republike Hrvatske pri EU

Dr.sc. Mario Nobilo, veleposlanik Republike Hrvatske pri Kraljevini Belgiji

Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj, REGEA

Tonino Picula, zastupnik promatrač Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu

Ivan Vučić, župan Karlovačke županije

Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića

Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice

Drago Prahin, gradonačelnik Svete Nedelje

Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog te Stipe Bučar, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog

Ivana Posavec Krivec, načelnica Općine Križ

Marica Jančić, načelnica Općine Marija Gorica

William Gillett, Voditelj odjela za energetsku efikasnost, Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije Europske komisije

Mercedes Bresso, Prva potpredsjednica, Odbor regija

Sir Graham Watson, zastupnik u Europskom parlamentu

Phil Prendergast, zastupnica u Europskom parlamentu

Raphaël Goulet, voditelj Odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju, Opća uprava za regionalnu politiku, Europska komisija

Paul Hodson, Voditelj odjela za energetsku efikasnost, Opća uprava za energetiku, Europska komisija

Seamus Hoyne, voditelj Odjela, Tehnološki Institut Limerick

Catrin Maby, direktorica, Severn Wye Energetska Agencija

Daniel Hesse, direktor Korporativnog odjela IKHT, Berlinska energetska agencija

Marta Marin, delegat Baskijske regije

José Ignacio Hormaeche, direktor, EVE Energetska agencija

Christiane Egger, direktorica, Oekoenergie-Cluster, Energiesparverband

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top