Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kako je dvorac Bračak postao energetski učinkovit


Dvorac Bračak, rekonstrukcijom prema niskoenergetskim standardima gradnje, jedinstveni je primjer dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije povijesnih zgrada. Zgrada je izvorno građena 1889. godine na mjestu stare kurije oštećene u potresu 1880. godine. Zatečeno stanje zgrade je bilo jako loše, čak do te mjere da je bila ugrožena statika konstrukcije pa su se pojedini stropovi urušili.

Tipično za zgrade iz tog razdoblja je da ne postoji nikakva toplinska izolacija. Građena je kao zidana konstrukcija od pune opeke debljine zidova do 60 cm, stropovi su drveni dok su prozori dvostruki, ostakljeni jednostrukim staklom bez brtvi. Najveće toplinske gubitke takva je zgrada imala upravo kroz prozore i vrate te neizolirane stropne i podne konstrukcije. Tijekom energetske obnove, kojoj je prethodila statička rekonstrukcija, postavljena je toplinska izolacija od kamene vune debljine 20-30 cm na vanjske zidove s unutarnje strane zidova, zatim u potkrovlju debljine 30 cm, u podove u podrumu od ekstrudiranog polistirena (XPS-a) debljine 12 cm te zidove u tlu čime je obuhvaćena kompletna ovojnica grijanog prostora zgrade. Specifičnost izolacije vanjskih zidova je to što je postavljena s unutarnje strane zidova sa ugrađenom aktivnom parnom branom koja omogućava isušivanje zidova prema unutra, a sve u svrhu očuvanja izvornog izgleda zgrade. Obnova građevine obuhvatila je i potpunu rekonstrukciju pročelja, rekonstrukciju oslika te arhitektonske plastike. Ugrađena je energetski učinkovita vanjska stolarija, drvena, dvostruka, sa unutarnjim krilom ostakljenim IZO staklom debljine 24 mm sa Low-E premazom te punjenim inertnim plinom argonom. Koeficijent prolaska topline stakla iznosi 1,1 W/m2K, dok je ukupni koeficijent prolaska topline prozora <1,4 W/m2K.  Rekonstrukcija interijera obuhvatila je oslik u prostoru stubišta.

Zgrada je obnovljena kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine. Ugrađen je kotao za grijanje na pelete nominalnog učina 80 kW te stupnjem iskoristivosti kod nominalnog učina do 94,9%, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje instalirane snage 95,2 kW, visokoučinkovita ventilacija sa povratom topline, mikrokogeneracija na plin električne snage 6 kW te toplinske snage 14,9 kW za zagrijavanje potrošne tople vode, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom te služi za očitanje potrošnje energenata i vode po pojedinim korisnicima, visokoučinkovita LED rasvjeta koja čini gotovo 50% svih ugrađenih rasvjetnih tijela, dok je druga polovica visokoučinkovita fluo T5 rasvjeta, srednje brza punionica za dva električna automobila snage 2×22 kW te spremnik za skupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija.

Na ovaj način dvorac Bračak je iz prvotnog energetskog razreda E prešao u energetske razrede B i C ovisno o zoni pojedine namjene koristeći pri tome 88% udjela obnovljivih izvora energije za grijanje, hlađenje i ugodan rad svojih korisnika.  Energetska ušteda na godišnjoj razini iznosi čak 70% ukupno potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na prvotno stanje.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top