Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Još jedan veliki iskorak: župan Kolar i gradonačelnik Tomašević najavili solarizaciju krovova javnih zgrada


Konferencija za medije na temu predstojećih, do sada najvećih, natječaja za solarizaciju krovova javnih zgrada na prostoru Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba održana je 7. srpnja 2023. godine kraj fotonaponske elektrane na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Na konferenciji za medije govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb su među osnivačima Regionalne energetske-agencije Sjeverozapadne Hrvatske, koja će predstojeće projekte voditi prema PPA modelu ugovaranja koji predstavlja nabavu električne energije po definiranoj cijeni uz nula eura troška za investiciju od strane za javnog naručitelja. „PPA modelom nabave privatni partner se obvezuje izgraditi sunčanu elektranu na krovovima naručitelja te tijekom trajanja ugovora isporučivati električnu energiju po garantirano niskoj cijeni. Nakon određenog razdoblje, 10 godina ili više, elektrana prelazi u trajno vlasništvo naručitelja i onda je mu je sva proizvedena električna energija praktički besplatna. Ovaj smo model razvili i jedini postavili u Hrvatskoj u sklopu PVMax projekta. Riječ je o najboljoj europskoj praksi koja štiti javni novac i garantira da će svaki naručitelj dobiti upravo uslugu koju je platio. Ovakav način ugovora trebao bi postati standardni nacionalni model, jer ne samo da štiti javni novac i osigurava realizaciju poslu već i omogućuje povezivanje javnog i privatnog sektora u svim budućim projektima. Moramo postati svjesni činjenice da za sve što trebamo napraviti nećemo imati dovoljno bespovratnog EU novca bez povezivanja i uključivanja privatnog sektora. Upravo PPA model garantira i izvedbu i cijenu, odnosno vrijednost za novac“ – istaknuo je na samom početku ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Julije Domac.

Najava izgradnje sunčanih elektrana na 45 zgrada javnih ustanova u Krapinsko-zagorskoj županiji

Župan Željko Kolar podsjetio je da je prva ovakva elektrana postavljena upravo na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana još 2019. godine, nakon čega je još jedna napravljena u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. „Najavljujemo investicijski ciklus u obnovljive izvore energije koji će se paralelno odvijati i na području grada Zagreba i na području Krapinsko – zagorske županije koja će raspisati natječaj za izgradnju sunčanih elektrana na više od 45 zgrada naših zdravstvenih i obrazovnih ustanova 1,2 megavata i vrijednost cijele investicije će biti negdje oko 1,3 milijuna eura. Krovovi zagorskih škola i zdravstvenih ustanova su spremni za sunčane elektrane. Uspostava ovakve mreže sunčanih elektrana na krovovima zgrada u vlasništvu KZŽ rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora energije za preko 30 posto ukupne potrošnje električne energije ustanova te smanjenjem njihovih financijskih izdataka za preko 10 posto. Time ćemo naravno doprinijeti održivom gospodarskom rastu i razvoju i potičemo investicijsku politiku koja je okrenuta budućnosti te prelasku na pametno, kružno i nisko ugljično društvo. Dva strateška dokumenta koja smo ove godine donijeli, a to je ‘Akcijski plan energetske učinkovitosti’ i ‘Program ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskih promjena’ temelj su na kojem ćemo graditi programe za buduće razdoblje i povlačiti sredstva iz EU fondova, a isto tako raditi na modelima praktički javno – privatnog partnerstva gdje ćemo za nula kuna dobiti mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije. Na natječaju kompletna postrojenja ostaju u vlasništvu nas kao KZŽ ili naših ustanova. Rok trajanja tih sustava je 25 godina i sljedećih 15 godina u punom iznosu mi koristimo te kapacitete što je fantastična stvar“ – poručio je župan Kolar te naglasio kako vjeruje da će primjer Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije pratiti i drugi s područja Republike Hrvatske i da će se to znanje potom izvoziti i izvan granica Hrvatske.

Gradonačelnik Tomašević: Trostruka korist solarizacije krovova javnih zgrada

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako će Grad u narednom razdoblju nekoliko puta povećati kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim zgradama. „Imamo različite projekte koji će biti na različite modele. Jedan od njih je isto tako PPI model gdje ćemo ići s 14 zgrada različite namjene (vrtići, osnovne škole, to su domovi za starije i nemoćne). Ukupna vrijednost je 1,5 megavat, to je ono što nam sada predstoji no međutim to je zapravo kap u moru brojnih drugih investicija obnovljivih izvora energije koje imamo na javnim zgradama u Zagrebu – poručio je gradonačelnik Tomašević te naglasio trostruku korist ovakvih projekata. „S jedne strane radimo nešto što je dobro za okoliš, s druge strane radimo nešto dobro za lokalnu ekonomiju, s treće strane radimo financijske uštede i doista su svi na dobitku od ovakvih projekata. Bili bismo ludi da ne iskoristimo sve financijske i tehnološke mogućnosti koje nam se sada pružaju da sve javne zgrade koje imamo ne prebacimo na proizvodnju obnovljivih izvora energije, a posebno kad govorimo o krovovima na solarij. Mi smo doista u sličnim situacijama i Krapinsko – zagorska županija i Grad Zagreb, jako dobro surađujemo. A Grad Zagreb i Zagrebačka županija imaju zajedničku instituciju, Regionalnu, energetsku i klimatsku agenciju kojoj smo zajedno osnivači, koja nam zajedno pomaže na našim projektima pojedinačnim, ali isto tako, nadam se na zajedničkim projektima. S druge strane, isto tako jedna je aglomeracija kada govorimo o ITU i ITP programu, odnosno dio Krapinsko – zagorske županije spada u Zagrebačku aglomeraciju. Krapinsko – zagorska županija je naš susjed, ona je dio Grada Zagreba kad govorimo o migracijama. Ono što su neki izazovi koji su zajednički pred nama su prije svega energetska kriza, ono što nam se dogodilo u zadnjih godinu dana jer je cijena električne energije toliko divljala da je ugrozila potencijalno naše opće poslovanje kao županija i svih naših javnih ustanova. Shvatili smo da imamo malo vremena da napravimo znatniji val investicija u obnovljivim izvorima energije i da što više električne energije proizvodimo sami za potrebe svojih javnih ustanova i za potrebe svojih javnih poduzeća“ – poručio je gradonačelnik Tomašević

Kreće se u gradnju fotonaponske elektrane na parkiralištu OB Zabok

„Od 2019. godine, kada je postavljena ova elektrana, uštedili smo više od 200.000 eura struje. To je 13% ukupnih potreba bolnice za strujom“ – odgovorio je na novinarsko pitanje ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina te najavio i gradnju fotonaponske elektrane na parkiralištu. „Imamo 400 parkirnih mjesta i nekidan smo imali sastanak u REGEA-i i krećemo u ciklus solariziranog parkirališta ukupne vrijednosti 600 KW, veća od ove trenutne elektrane. Moram reći da smo do sada uštedjeli 250t CO2 i to je jedan naš doprinos ekologiji“- istaknuo je ravnatelj Vančina.

Na konferenciji za medije bili su i predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije Vlatka Mlakar te voditelj projekata Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Nenad Miletić te pročelnica Gradskog ureda Grada Zagreba za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Ana Pavičić – Kaselj te i pročelnik Gradskog ureda Grada Zagreba za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Stanko Kordić.

IZVOR: Krapinsko-zagorska županija, www. kzz.hr 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top