Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izabrani pobjednici!


Izabrani pobjednici!

Projektima u Vukovaru i Josipdolu po 150.000 HRK

 

Završen je natječaj Moja zelena zonakoji je Zagrebačka banka u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) raspisala kako bi se potaknula energetska učinkovitost te razvoj i primjena novih i inovativnih uporaba zelenih tehnologija.

Na mikrostranici Zagrebačke banke www.zelenazona.hr građani su svojim glasovima odlučili koji će projekt dobiti potporu po izboru javnosti. Druga potpora dodijeljena je prema izboru stručne komisije.

 

Dobitnik potpore u iznosu od 150.000 kuna prema izboru javnosti s više od 3300 prikupljenih glasova je:

1.        ‘Eko knjižnica: za prijateljstvo s prirodom’ – Gradska knjižnica Vukovar, Vukovar – Ogranak Sotin – projektom se planira uz praktičan rad razvijati ekološka svijest kod djece. Realizacijom projekta stvorit će se uvjeti za održavanje radionica u dvorištu ogranka knjižnice u Sotinu te u samom prostoru knjižnice, a sve s ciljem očuvanja okoliša i domaćeg načina uzgoja voća, povrća i cvijeća. Projektom se planira uređenje dvorišta, podrumskih prostorija, organiziranje radionica u ekoknjižnici, ekokino i slično. Realizacija projekta ekoknjižnice pridonjet će razvoju ekološke svijesti i osjetljivosti za ekologiju kod djece i odraslih, razvijanju pozitivnih stajališta prema okolišu te odgoju za održivi razvoj.
Tim će se projektom na jednom mjestu spojiti znanje i informacije dostupne na različitim medijima i u različitim izvorima na temu ekologije i održivog razvoja. Projekt je provediv cijele godine i u svakom trenutku se može proširivati novim sadržajima i temama povezanim sa središnjom temom ekologije i ekološkog uzgoja voća i povrća.

 

Dobitnik potpore u iznosu od 150.000 kuna prema izboru stručne komisije je:

  1. ‘Sakupljanje i prerada šumske biomase u energente’ Braniteljska zadruga Kapela, Josipdol  –  nabavkom potrebne tehnološke opreme omogućit će se pokretanje projekta sakupljanja šumskih drvnih ostataka, nastalih nakon šumske sječe, u svrhu proizvodnje drvne sječke koja se kvalificira kao obnovljivi izvor energije.

Osnovna su sirovina za proizvodnju sječke drvni šumski ostaci koji nastaju prilikom redovite šumske sječe. Godišnje u šumama na području djelovanja zadrugara ostane između 35 i 45 tisuća m³ šumskih drvnih ostataka od čega se zbog konfiguracije terena može iskoristiti šezdeset posto.

Drvna sječka može se koristiti za proizvodnju toplinske i električne energije u postrojenjima kogeneracije i područnih grijanja na biomasu, u proizvodnji briketa i peleta ili proizvodnji drvenih ploča i sl. Upotreba drvne sječke kao energenta za grijanje smanjuje emisije CO2 upotrebu fosilnih goriva i količine iskoristivog šumskog otpada na deponijima ili u šumama te pridonosi održivom razvoju i iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Velika količina raspoloživih drvnih ostataka u šumama pod mjerodavnošću Hrvatskih šuma i privatnih vlasnika šuma znači visok potencijal za proizvodnju drvne sječke.

 

Stručna komisija (predstavnici Zagrebačke banke, REGEE i UNDP-a) objasnila je da su „izabrali upravo projekt „Sakupljanje i prerada šumske biomase u energente“ s obzirom da korištenje biomase kao segmenta obnovljivih izvora energije ima višestruke koristi u odnosu na konvencionalne izvore energije. U skladu s natječajem Moja zelena zona, prednosti projekta su ekološke, ekonomske i socijalne – braniteljska  zadruga će realizacijom Pilot projekta  pridonijeti ekološkom zbrinjavanju šumske biomase i ostvarivanju više dodane vrijednosti dok se socijalne komponente ogledaju kroz dodatno zapošljavanje i zadržavanje stanovništva na području posebne državne skrbi. Ovom donacijom Braniteljska zadruga Kapela moći će nabaviti mehanizaciju potrebnu za početak projekta“.

Na sam natječaj pristiglo je čak 127 projektnih prijedloga. Za deset projekata po odabiru stručne komisije, u dva tjedna glasanja pristiglo je 12.000 glasova, a prema pravilima natječaja svatko je mogao dati svoj glas samo za jedan projekt.

 

Više informacija o cijelom natječaju kao i popis ostalih finalista dostupan je na linku:

http://www.zelenazona.hr/home/wps/wcm/connect/zelena/zona/zaba_u_akciji/zelena_donacija/

 

Dodatne informacije:
Odnosi s javnošću
Identitet i komuniciranje
Zagrebačka banka
tel: 00385(1) 6104 798
e-mail: PR@unicreditgroup.zaba.hr
www.zaba.hr

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top