Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Irsko eko selo osvojilo nagradu UN-a


Irsko eko selo osvojilo nagradu UN-a

Našem partnerskom projektu zlatna medalja

Eko selu u Cloughjordanu, nakon tri intenzivna dana vijećanja žirija, dodijeljena je prestižna LivCom međunarodna nagrada u konkurenciji od 60 finalista diljem svijeta. Kao partneri međunarodnog projekta SERVE, koji je jedan od najuspješnijih projekata unutar CONCERTO inicijative Europske komisije, izuzetno smo ponosni na još jedno priznanje koje je ovog puta pristiglo od Ujedinjenih naroda. Na projektu je REGEA sudjelovala punih pet godina, a kompletiran je u listopadu prošle godine. Jedan od značajnih rezultata ovog projekta vrijednog 10 milijuna eura, bilo je i osnivanje jedinstvene eko-zajednice tj. eko sela kao prvog takvog u Irskoj.

Sam koncept eko sela je učinkovito zamišljen – 3 središnje zone uključuju rezidencijalnu i uslužnu, područje šume te farmu koja je ujedno prva farma u Irskoj kooperativnog karaktera – CSA (Community-Supported Agriculture) farm. Krajem 2013-e eko selo je brojalo 120 stanovnika svih dobnih skupina, a 53 izgrađene nisko-energetske kuće u planiranom razdoblju narast će do brojke od 114. Toplu vodu i grijanje zajednica dobiva pomoću prvog kogeneracijskog postrojenja na biomasu u Irskoj.

REGEA je u projektu bila koordinator svih aktivnosti vezanih uz socio-ekonomsku analizu koja je obuhvatila stavove i mišljenja stanovnika u projektu te razvoja samog eko naselja. Eko selo dobilo je ovo vrijedno priznanje upravo u kategoriji ‘Socio-ekonomski projekti’. Kako razmišljaju stanovnici ovog zanimljivog naselja, što ih je potaknulo da iz korijena promijene život i okrenu se održivoj budućnosti, koji su njihova uvjerenja i da li je njihov novi život u prvoj eko zajednici ono što su očekivali pročitajte u studiji REGEA-e  te u prezentaciji o projektu.

Eko sela u Europi nisu nepoznat koncept (npr. mreža Global Ecovillage Network-GEN trenutno okuplja nešto manje od četrdesetak članica, među kojima je i spomenuto eko selo u Cloughjordan), no pokret je svoj pravi boom doživio u Americi. ‘Ruralni i urbani prostori koji njeguju održivost u ekološkoj dimenziji, pravednost u socijalnoj dimenziji i raznolikost u kulturnoj i duhovnoj dimenziji’ više nisu rijetkost, tako i u Hrvatskoj nalazimo začetke redefiniranja zajednica u kojima živimo – primjeri recikliranog imanja Vukomerić, EKO ART centra EIA u Balama te Eko sela Blatuša.

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top