Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lider energetske tranzicije u EU


Lider energetske tranzicije u EU – može li Hrvatska to postati i zašto može donosimo više u tekstu u nastavku.

20.studenog započeo je 4. Otočni forum za čistu energiju europskih otoka koji će se održati u Splitu i Hvaru.
Inicijativa „Čista energija za otoke EU“ pokrenuta je u svibnju 2017. i pruža dugoročni okvir kako bi se otocima omogućilo stvaranje vlastite čiste, održive i jeftine energije.

Forum je okupio brojne dužnosnike među kojima hrvatskog ministra energetike i zaštite okoliša dr. sc. Tomislava Ćorića, direktoricu Opće uprave Europske komisije za energiju Ditte Juul-Jørgensen, europskog zastupnika Tonina Piculu, ravnatelja FEDARENE i člana Upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika dr. sc. Julija Domca te brojne otočane i stručnjake iz ostalih zemalja članica.

Otočni forum predstavlja prekretnicu u pripremi aktivnosti Hrvatske tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovini 2020. godine, uključujući  i aktivnosti u okviru Deklaracije o održivosti otoka koju je Europska unija donijela  2017. godine. Nastojimo se usmjeriti prema klimatski neutralnoj i zelenijoj  Europi.  Postoji ideja je da cijela Europa do 2050. bude klimatski neutralna. Hrvatska je u tom smislu u nešto boljoj poziciji, jer naše gospodarstvo nije toliko orijentirano na industrije koje onečišćuju i u tom kontekstu ta tranzicija je nešto što nas čeka u sljedećim desetljećima poručio  je ministar Ćorić u uvodnom govoru.

U veljači ove godine 26 europskih otoka službeno je pokrenulo svoj prijelaz na čistu energiju, uz potporu Tajništva “Čista energija za EU otoke“, koje je i organizator Otočkog foruma. Od ukupno 1.244 europskih otoka, Brač, Hvar, Korčula i Cresko-lošinjski arhipelag našli su se na tom popisu, što je sjajan uspjeh za Hrvatsku.

Dogovorom Europskog vijeća i Europskog parlamenta o proračunu za 2020. godinu, osigurano je kroz akcijski plan novih dva milijuna eura za tehničku pomoć otocima za prijave na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije u sljedeće dvije godine, potvrdio je danas hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, autor ovog akcijskog plana. Posebno je zadovoljstvo tu vijest podijeliti u Hrvatskoj, gdje se po 4. put na otočkom forumu okupilo 190 otočana iz cijele Europe. Lijepo priznanje za sav naš rad proteklih godina i poticaj za nastavak u ovom mandatu. Osim ovih inicijativa, s institucionalne strane važan je pravno obvezujući dugoročni okvir na kojeg ćemo moći računati kada je u pitanju financiranje projekata i kontinuirano realiziranje ciljeva. Nadam se da će takav dugoročni okvir biti ostvaren za vrijeme nadolazećeg predsjedanja.

Uzmemo li u obzir da će u prvih 100 dana Komisije biti donesen i Green New Deal Forum je odlično otvorio vrata temama koje će se naći na stolu i za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Zemlja poput Hrvatske, s 1000 otoka, ali i prirodnim potencijalom koje posjeduje, trebala bi biti prirodni lider energetske tranzicije u Europskoj uniji. U situaciji kada je čak i Europska investicijska banka javno najavila da prestaje financirati energiju iz fosilnih goriva i da će ubuduće pratiti samo tzv. čistu energiju, svima je jasno da niskougljično gospodarstvo i energetski sustav koji počiva na obnovljivim izvorima energije više nemaju alternativu. Energetska rješenja koja mogu funkcionirati za otoke, bit će primjenjiva i za ruralna područja, i za brdsko-planinska područja, i za male gradove – obratno to vjerojatno neće biti slučaj.  To je, u kombinaciji s EU predsjedanjem iduće godine, jedinstvena i povijesna prilika za brendirati Hrvatsku ne više samo kao malu zemlju za veliki odmor, nego i kao uspješnu, odgovornu i naprednu malu naciju koja pruža primjer u borbi s globalnim izazovima. To bi trebao biti i poticaj da se počnemo više ponositi svojom zemljom i svojom ulogom u EU, to nam u Hrvatskoj jako treba. istaknuo je u svom izlaganju dr. sc. Julije Domac, predsjednik europskog udruženja regija i energetskih agencija FEDARENE i član upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika

Forum se iz Splita seli na Hvar gdje će se 21. i 22. studenoga održavati interaktivne i stručne radionice u cilju brže i bolje energetske tranzicije hrvatskih i europskih otoka. Podsjetimo, dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u Grčkoj, Španjolskoj i Švedskoj.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top