1

„Hrvatska i Novi europski Bauhaus“ – o mogućnostima i izazovima u provedbi projekta

Na panel-raspravi u Kući Europe u Zagrebu sudjelovale su ministrica kulture  i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić.

Uvodno otvarajući panel-raspravu ministrica je podsjetila da se načela te nove inicijative Europske komisije mogu ugrađivati u naše buduće lokalne i nacionalne projekte putem postojećih programa od Obzor Europe za istraživanje i inovacije, preko LIFE-a za okoliš i klimatske akcije do Europskog fonda za regionalni razvoj i ERASMUS-a za obrazovanje i mlade. Hrvatska u ovoj inicijativi aktivno sudjeluje  već dulje od godine dana, a jedan od naših prijedloga odnosi se na potrebu da se pri osmišljavanju i provedbi strategija, projekata i akcija NEB-a kao što su nagrade za pojedine projekte u kriterijima uzme u obzir geografska ravnoteža i bogata kulturna raznolikost Europske unije te kao projekt ne samo obnove nego i revitalizacije u duhu Novog europskog Bauhausa predloženo je i stradalo područje Banovine.

O primjerima dobre prakse, konstruktivnim rješenjima na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini raspravljali su: zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (izvjestiteljica Kluba zastupnika Pučana za dokument o Novom europskom Bauhausu u Odboru za kulturu i obrazovanje), vlasnik i osnivač tvrtke iDeo Plan Florijan Ćelić, arhitektica Jana Horvat (finalistica nagrade Novi europski Bauhaus Europske komisije za 2021.) te pomoćnica pročelnika za strategijsko planiranja Grada Zagreba Irena Matković.

IZVOR: Ministarstvo kulture i medija