Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Grad Zagreb raspisao javnu nabavu za izgradnju sunčanih elektrana na osam lokacija


Dana 21. prosinca na zagrebačkom bazenu Utrina održana je konferencija za medije povodom raspisivanja javne nabave u vrijednosti preko 7 milijuna kuna za izvođača koji će u sklopu SOLIZAG projekta ugraditi i u pogon pustiti sunčane elektrane ukupne snage 1,43 MW.

Javna nabava raspisana je 1.prosinca i otvorena je do 27. prosinca. Jedan od uvjeta je da sunčane elektrane budu u pogonu do kraja 2023. Elektrane će se instalirati na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Domovima za starije Trešnjevka 1 i 2 te na objektu  podružnice Čistoće- SOC Jakuševac. – istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta.

Grad Zagreb je većinski vlasnik oko 1700 nekretnina (i/ili osnivač ustanova koje su korisnici istih) koje imaju godišnju potrošnju električne energije od gotovo 7600 MWh.

Zamjenik ravnatelja REGEA-e (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) Velimir Šegon naglasio je kako će se izgradnjom sunčanih elektrana kroz osam pilot projekata – ugljični otisak smanjiti za 222 tona CO2/godišnje, a udio zelene energije u ukupnoj potrošnji predmetnih nekretnina iznosit će 18%. Realizacijom osam pilot projekata ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 1400 MWh.

Projekt SOLIZAG adresira i problem ovisnosti o opskrbi te rastućih troškova električne energije u nekretninama koje su predmet infrastrukturnih aktivnosti. Projekt SOLIZAG također izravno doprinosi postizanju nacionalnih ciljeva opisanih u Strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu i drugim nacionalnim strategijama i planovima u vezi sa energetskom učinkovitosti i prilagodbi klimatskim promjenama, pojasnio je Ivan Divić ispred Ministarstva regionalnog razoja i fondova Europske unije.

Prijavitelj projekta SOLIZAG je Grad Zagreb, a nacionalni partner Zagrebački holding d.o.o. Osim nacionalnog partnera, u projektu sudjeluje i partner iz zemlje donatora (Norveška), Međunarodna zaklada Energy Farm (engl. Energy Farm International Foundation) dok REGEA za Grad Zagreb operativno provodi projekt i pruža stručnu potporu.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top