Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Gornja Austrija- energetski učinkovita regija


Gornja Austrija je jedna od devet austrijskih regija/saveznih država, površine 12 000 km² i 1,4 milijuna stanovnika. Regija zauzima oko jednu četvrtinu industrijske proizvodnje i izvoza Austrije, a karakterizira ju dinamičan razvoj, ekonomski prosperitet i niska stopa nezaposlenosti. Sektori energetike i zaštite okoliša bilježe velik rast s trenutno oko 45 000 zaposlenih.

Vlada Gornje Austrije je započela s opsežnim konceptom promocije energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije još 1994. godine kada su postavljeni prvi ciljevi u vidu povećanja udjela obnovljivih izvora energije od 25 do 30 % do 2000. godine. Energetska strategija za razdoblje 2000.-2010. predvidjela je udvostručenje broja elektrana na biomasu i solarnih elektrana, a cilj je postignut i prije zadanog roka. Uvidjevši dobre rezultate prethodnih programa, 2007. godine Vlada je donijela program Energetska budućnost 2030. kojim su postavili sljedeće ciljeve:

  • 100% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije
  • 100% proizvodnje toplinske energije iz obnovljivih izvora energije
  • Smanjenje potražnje za toplinskom energijom za 39%
  • Smanjenje upotrebe fosilnih goriva u prometu za 41%

Iako se možda na prvu ovi ciljevi čine vrlo ambiciozni, regija već sada ostvaruje jako dobre rezultate te polako kroči ka ostvarivanju navedenih ciljeva. Gornja Austrija ima bruto domaću potrošnju energije od 292 PJ od kojih se 34,9% dobiva iz obnovljivih izvora energije, a dvije trećine bruto domaće potrošnje energije osigurava se iz uvoza. Najznačajniji obnovljivi izvori energije su biomasa (17%), i hidroenergija (13,2%). U 2014. godini ukupni kapacitet instaliranih fotonaponskih sustava dostigao je 30 MW vršne snage (instalirano je 2 700 novih postrojenja) te je instalirano dodatnih 30 000 m² solarnih toplinskih sustava. Također je postavljeno više od 2 500 modernih sustava grijanja na biomasu i oko 1 900 dizalica topline. Od 2005. godine potražnja za energijom za grijanje prostora regionalnih upravnih zgrada je smanjena za 18%.

Kako bi dodatno poboljšali mogućnosti za tvrtke koje su aktivne u sektorima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao i jačanje njihove svjetske vodeće pozicije, Vlada Gornje Austrije je 1999. godine osnovala mrežu/klaster zelenih energetskih tvrtki – Oekoenergie-Cluster. Klaster broji preko 160 tvrtki sa preko 9 300 zaposlenika. Ostvaruje godišnji promet od 2,3 milijarde Eura, uz stopu izvoza od preko 50%. Za upravljanje klasterom je zadužena Energetska agencija Gornje Austrije koja već dugi niz godina, osim na regionalnoj razini, sudjeluje u brojnim europskim projektima. Vjerojatno najpoznatije događanje u njihovoj organizaciji su Svjetski dani održive energije koji se svake godine održavaju u Welsu krajem veljače, odnosno početkom ožujka. Konferencija nudi jedinstvenu kombinaciju događaja i tema vezanih uz proizvodnju i upotrebu energije te energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Cjelokupno događanje uključuje niz konferencija (Konferencija o peletima, Konferencija o biomasi, Konferencija o zgradama gotovo nulte potrošnje…), brojne seminare i prezentacije, razne obilaske te energetski sajam na kojem izlaže preko 1 600 izlagača.

Čitajući sve ove rezultate i ciljeve koji se u Hrvatskoj postavljaju na nacionalnoj i europskoj razini može se reći da mi svoje konje za utrku imamo- radionice i seminare na temu energetike, konferencije, domaće i međunarodne projekte koji promoviraju energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, brojne infrastrukturne projekte, gradove i županije voljne ulagati u održivi razvoj- džokeji su spremni, krenimo!

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top