Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Godišnja skupština FEDARENE – za predsjednika ponovo izabran dr. sc. Julije Domac


Svake jeseni, uz niz sastanaka u Bruxellesu i skupova koji se organiziraju u suradnji s članicama širom EU, FEDARENE – Europsko udruženje regija i energetskih agencija za energiju i okoliš, redovito održava i svoju godišnju skupštinu.Ove je godine, godišnja skupština održana na jadranskoj obali, u Pescari, 30. rujna 2016. godine. Ova je skupština bila i posebno značajna jer se na njoj se birao novi Upravni odbor i predsjednik Udruženja. Podsjetimo, u mandatu 2013 – 2016. udruženjem FEDARENE je predsjedao dr. sc. Julije Domac, a na tu je dužnost izabran na godišnjoj skupštini održanoj upravo u Hrvatskoj, u Tuheljskim toplicama, 2. listopada 2013. U tom razdoblju je udruženje FEDARENE značajno povećalo svoju vidljivost u europskim razmjerima i postalo redoviti sugovornik Europske komisije u donošenju legislativnih i strateških dokumenata, a na inicijativu dr. sc. Domca utemeljena je i već dva puta dodijeljena nova europska nagrada Roger Léron koja se svake godine dodjeljuje za izvanredan doprinos razvoju održivog korištenja energije na regionalnoj i lokalnoj razini na području EU.

Uz dosadašnjeg predsjednika dr. sc. Domca koji je za predsjednika predložen po drugi puta, za članstvo u Upravnom odboru natjecali su se i čelnici agencija i regija kao što su Gornja Austrija, ICAEN – Institut Català d’Energia iz Barcelone, Tipperary Energy Agency iz Irske, francuska regija Hauts-de-France,Energetska agencija za Podravje iz Maribora, regija Andaluzija iz Španjolske i drugi. Prije samog glasanja o predloženicima, Domac je predložio program rada Udruženja za buduće razdoblje, a koji se ukratko sastoji se od:

  1. Povećanja kapaciteta glavnog ureda u Bruxellesu u cilju osiguranja veće podrške svim članicama FEDARENE;
  2. Povećanja utjecaja regija i energetskih agencija u stvaranju održive energije i politike okoliša na razini Europske unije i europskih institucija;
  3. Povećanja broja članova FEDARENE i širenje utjecaja FEDARENE na području EU.

U budućnosti FEDARENE treba imati još aktivniju ulogu u povezivanju svojih članova i podupirat će stvaranje regionalnih i multi-regionalnih projekata kao i investicijskih platformi za energetske projekte. Tijekom glasanja utvrđena je jednoglasna podrška predloženom programu i novom/starom predsjedniku dr. sc. Juliju Domacu za njegovu provedbu.

Domaćin ovogodišnje godišnje skupštine bila je talijanska regija Abruzzo, koja je uz skupštinu dan prije organizirala i veliku konferenciju Follow up on the Paris Agreement and a focus on Adaptation & Mitigation, a na kojoj je sudjelovao i predsjednik regije Abruzzo, Luciano D’Alfonso. U sklopu ove konferencije održana je i panel diskusija pod nazivom Financing of Energy Efficiency for Public Authorities na kojoj je sudjelovao i dr. sc. Julije Domac te je tom prilikom iznio iskustva, aktivnosti, glavne prepreke na projektu NEWLIGHT-ELENA kojeg Agencija provodi zajedno sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Udruženje FEDARENE osnovano je još 8. lipnja 1990. godine na inicijativu šest europskih regija Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknute raznim programima Europske komisije, regije su željele omogućiti da se njihov glas o energiji i okolišu čuje ne samo u Europskoj komisiji nego i na cijeloj europskoj razini. Ured u Bruxellesu osnovan je u studenome 1991. godine, a već 1995. godine FEDARENE broji 40 članica. Danas FEDARENE ima više od 80 članova u 19 europskih zemalja i okuplja sve značajnije europske energetske agencije te niz aktivnih europskih regija koje potiču održivi energetski razvitak.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top