Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Godišnja skupština FEDARENE – Pescara, 30. rujna 2016.


Svake godine, uz niz sastanaka u Bruxellesu i skupova koji se organiziraju u suradnji s članicama širom EU, FEDARENE – Europsko udruženje regija i energetskih agencija za energiju i okoliš održava i svoju tradicionalnu godišnju skupštinu. Ove je godine skupština posebno značajna jer je izborna, a na njoj se bira novi Upravni odbor i predsjednik FEDARENE-a. Podsjetimo, u mandatu 2013 – 2016. udruženjem FEDARENE je predsjedao dr. sc. Julije Domac, a na tu je dužnost izabran na godišnjoj skupštini održanoj upravo u Hrvatskoj, u Tuheljskim toplicama. U tom razdoblju je udruženje FEDARENE značajno povećalo svoju vidljivost u europskim razmjerima i postalo redoviti sugovornik Europske komisije u donošenju legislativnih i strateških dokumenata. Upravo na inicijativu dr. sc. Domca utemeljena je, i već dva puta dodijeljena, nova europska nagrada Roger Léron koja se svake godine dodjeljuje za izvanredan doprinos razvoju održivog korištenja energije na regionalnoj i lokalnoj razini na području EU.

Udruženje FEDARENE osnovano je još 8. lipnja 1990. godine na inicijativu šest europskih regija Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknute raznim programima Europske komisije, regije su željele omogućiti da se njihov glas o energiji i okolišu čuje ne samo u Europskoj komisiji nego i na cijeloj europskoj razini. Ured u Bruxellesu osnovan je u studenome 1991. godine, a već 1995. godine FEDARENE broji 40 članica. Danas, FEDARENE ima više od 80 članova u 19 europskih zemalja i okuplja sve značajnije europske energetske agencije te niz aktivnih europskih regija koje potiču održivi energetski razvitak.

Domaćin ovogodišnje godišnje skupštine FEDARENE, koja će se održati 30. rujna u Pescari, je talijanska regija Abruzzo, koja uz skupštinu organizira i veliku konferenciju Follow up on the Paris Agreement and a focus on Adaptation & Mitigation koja će se održati 29. rujna 2016. Kao što smo već naveli, glavna tema skupštine bit će izbor novih članova Upravnog odbora za koji su se uz dosadašnjeg predsjednika dr. sc. Domca, koji se kandidira po drugi puta, kandidirali i čelnici agencija i regija kao što su Gornja Austrija, ICAEN – Institut Català d’Energia iz Barcelone, Tipperary Energy Agency iz Irske, francuska regija Hauts-de-France,Energetska agencija za Podravje iz Maribora, regija Andaluzija iz Španjolske i drugi.

Dr. sc. Julije Domac predložit će na skupštini svim članovima FEDARENE-a program rada za buduće razdoblje, a koji se ukratko sastoji se od:

  1. Povećanja kapaciteta glavnog ureda u Bruxellesu u cilju osiguranja veće podrške svim članicama FEDARENE-a;
  2. Povećanja utjecaja regija i energetskih agencija u stvaranju održive energije i politike okoliša na razini Europske unije i europskih institucija;
  3. Povećanja broja članova FEDARENE-a i širenje utjecaja FEDARENE-a na području EU.

Aktivnosti i usluge koje FEDARENE treba pružati svojim članovima su potpora u razmjeni iskustava i znanja u provođenju energetskih projekata, pružanje informacijskih usluga i tehničke ekspertize, priprema dokumenata temeljenih na EU zakonodavstvu i programima, savjetovanje o tekućim programima i mogućnostima financiranja, sudjelovanje u izradi projektnih prijedloga kao i pružanje stručne pomoći u povezivanju partnera u konzorcij. U budućnosti FEDARENE treba imati još aktivniju ulogu u povezivanju svojih članova i podupirat će stvaranje regionalnih i multi-regionalnih projekata kao i investicijskih platformi za energetske projekte.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top