Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Godina dana Junckerovog plana – što nam nudi Europski fond za strateška ulaganja?


Početkom lipnja 2016. sastali su se zastupnici u Europskom parlamentu kako bi raspravili o napretku 315 milijardi EUR teškog investicijskog plana, takozvanog Junckerovog plana, u sklopu kojeg je prije godinu dana pokrenut Europski fond za strateška ulaganja (EFSU).

EFSU je zajednička inicijativa Europske Komisije (EK) i grupacije Europske investicijske banke (EIB i EIF), čiji cilj je mobilizirati javna i privatna sredstva kako bi se nadoknadio nedostatak investicija u Europskoj Uniji nakon financijske krize. Iz EU proračuna fondu je dodijeljeno 16 mlrd EUR u obliku garancije, a EIB je osigurao dodatnih 5 mlrd EUR vlastitih sredstava u gotovini s namjerom da taj početni kapital privuče dodatna ulaganja iz cijelog svijeta u iznosu od 315 mlrd EUR u razdoblju od 2015.-2017.

EFSU je osnovan s idejom da pruži podršku realnom sektoru na području EU kroz financiranje ekonomski i tehnički održivih projekata, uz naglasak na rizično financiranje i bolji pristup financijskim sredstvima malim i srednjim poduzećima.

EFSU podupire strateška ulaganja u ključnim sektorima:

  • promet, energetika i digitalno gospodarstvo
  • okoliš i učinkovitost resursa
  • ljudski kapital, kultura i zdravstvo
  • istraživanje, razvoj i inovacije
  • potpora MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima

Nakon godinu dana glavna je primjedba nekih zastupnika Europskog parlamenta da projekti koji su se financirali nisu inovativni, niti rizičniji od uobičajenih projekata koje financira EIB, a među korisnicima sredstava ističu se velike uspješne tvrtke uglavnom iz gospodarski snažnih država koje bi svoje ideje uspijeli financirati i bez Junckerove pomoći.

No unatoč kritikama, opći zaključak je da je osnivanje EFSU-a bio koristan potez, a EK je dobila jasnu poruku da od sada na dalje treba raditi na tome da se ulaganja iz EFSU-a usmjere na složenije i inovativnije projekte u državama članicama gdje uistinu nedostaje investicija i investicijskih kapaciteta.

Zasada je iz EK potvrđeno da je u planu nastavak djelovanja EFSU-a i nakon 2018. godine, ali tek na jesen će biti objavljen novi vremenski okvir, proračun i pravila igre.

U funkciji su 2 alata za podršku ulaganjima:

Europski portal projekata ulaganja (EIPP) je online platforma za spajanje promotora projekata i ulagača iz cijelog svijeta

Europski savjetodavni centar za ulaganja (ESCU) pruža savjete i programe tehničke podrške za promotore projekata

Europski investicijski fond (EIF), dio grupacije EIB-a, i HBOR potpisali su prvi partnerski sporazum za provedbu novog financijskog instrumenta za mala i srednja poduzeća u okviru InnovFin programa koji će biti dostupan domaćim poduzetnicima na jesen. Ovo je prva transakcija iz EFSU-a u Hrvatsku i pokazuje ozbiljnu namjeru Bruxelles-a da ojača potporu MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima. Kako je EIF povezan s EFSU-om možete pročitati ovdje

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sastali su se sa izvršnim direktorom EFSU-a kako bi razmotrili mogućnosti kombiniranja strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) sa sredstvima iz EFSU-a radi financiranja strateški važnih projekata u Hrvatskoj. Kombiniranje fondova ne samo da je otvorena mogućnost nego je i krajnje poželjan scenarij, no s obzirom da se radi o novoj temi konkretne financijske sheme treba tek razviti.

REGEA je aktivno uključena u proces razrade novih financijskih shema u suradnji sa nacionalnim i EU partnerima te u planu imamo pokretanje regionalne investicijske platforme koja bi služila prije svega okrupnjavanju malih projekata iz područja energetske učinkovitosti radi uspješnog povlačenja sredstava iz EFSU-a koji su namijenjeni isključivo velikim strateškim projektima. Naša inicijativa trebala bi upotpuniti budući Hrvatski portal projekata ulaganja (HRPPU) koji je zacrtan u planovima HBOR-a.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top