Europski investicijski forum: Postoji i novac i projekti!

21. veljače u Bruxellesu održan je Europski investicijski forum u organizaciji Europske komisije – Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju. Sporazum gradonačelnika jedna je od najuspješnijih inicijativa Europske komisije utemeljena još 2008. godine s namjerom okupljanja gradova i općina koji su se dobrovoljno obvezali nadmašiti klimatske i energetske ciljeve Europske unije. Uspjeh ove inicijative ubrzo je nadmašio sva očekivanja i danas okuplja 7.755 tijela lokalne i regionalne vlasti u 57 zemalja.

Investicijski forum okupio je više od 550 sudionika, a namjera je bila samo jedna – pronaći adekvatna rješenja za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Na samom otvaranju Europskog investicijskog foruma, odmah poslije direktora Opće uprave za energiju, uvodnu riječ održao je i jedan Hrvat, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac. Domac je aktivan i poznat u EU krugovima u Bruxellesu kao predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija FEDARENE u drugom mandatu, ali i kao član uglednog Političkog odbora EU Sporazuma gradonačelnika, zajedno s gradonačelnicom Pariza, predsjednicom pokrajine Barcelona, gradonačelnicima Gentha, Udina i švedskog Växjö-a. Svemu je u pozadini i 10 godina uspješnog rada REGEA-e koja se profilira među najuspješnijim energetskim agencijama na razini EU.

Upravo je REGEA-in projekt, NEWLIGHT, predstavljen ove godine u Bruxellesu kao jedan od 25 najboljih investicijskih projekata u Europskoj uniji, a inače jedini projekt iz novih zemalja članica na Europskom investicijskom forumu.

„Ovo je veliko priznanje ne samo za REGEA-u već i za Hrvatsku. Iako smo nova članica, NEWLIGHT je primjer projekta koji objedinjava sve čemu Europia teži – okrupnjavanje investicija, otvaranje vrata privatnom kapitalu, primjena naprednih tehnologija. Ima i nešto simbolike u cijeloj ovoj priči. REGEA ove godine obilježava 10 godina svog rada i djelovanja, Sporazum gradonačelnika također, a i sam program ELENA iz kojeg je NEWLIGHT dobio sredstva bliži se svom desetom rođendanu. NEWLIGHT je prvi projekt u Hrvatskoj koji je novac za tehničku pomoć ostvario upravo preko ovog EU programa. Uz to, to je i prvi projekt koji je na investicijskoj razini povezao različite političke opcije – kroz umrežavanje 57 gradova i općina. Ovo je sigurno svijetli primjer, jer će na koncu većina investicije biti realizirana upravo kroz nove modele financiranja –  EPC/ESCO. Na Europskom investicijskom forumu bila je jasno izrečena poruka da na području obnovljivih izvora energije na nacionalnim razinama moramo postavljati još veće i ambicioznije planove. Energetska tranzicija je ogromna investicijska prilika i šansa da Europa postane i ostane ono što svi priželjkujemo – energetski i politički neovisna, kontinent blagostanja i socijalne sigurnosti. U Hrvatskoj moramo početi razmišljati da su europski fondovi sredstvo, a ne cilj i da je budućnost u mobiliziranju privatnog kapitala i financijskim instrumentima. Doba bespovratnih sredstava upravo prolazi i to treba shvatiti na vrijeme.“ Poručio je dr.sc. Julije Domac iz Bruxellesa

Na Europskom investicijskom forumu, Sporazum gradonačelnika predstavio je i rezultate opsežnog istraživanja provedenog u suradnji s Europskom investicijskom bankom na razini 555 jedinica lokalne i regionalne uprave.

Istraživanje je pokazalo da je 42% općina EU povećalo svoje investicijske aktivnosti u posljednjih 5 godina. No također i da pronalaženje financiranja i sposobnosti za razvoj projekata, usklađivanje s izbornim ciklusom i investicijskim ciklusom smatraju najtežim dijelom. 37% ispitanika izjavilo je da su spremni razmotriti inovativne (komercijalne) metode financiranja, a 11% ih ima značajno iskustvo u nekima od njih. Među tim rješenjima najčešće se koriste financiranje trećih strana – EPC / ESCO i financiranje komunalnih usluga.

Postoje tri tematska polja u kojima više od 10% ispitanika razvija projekte – javna rasvjeta, energetska učinkovitost u zgradama i obnovljivi izvori energije u gradskim zgradama. Projekti iznad milijun eura predstavljaju 30% svih projekata i više od 80% ukupnog iznosa za koje se izvješćuje da se planiraju za ulaganja. Projekti preko 5 milijuna eura predstavljaju 9% svih prijavljenih projekata i više od 40% ukupnog procijenjenog iznosa. Mogućnosti komercijalnog financiranja velikih projekata obično se mogu naći u gradovima s više od 75.000 stanovnika. Oko 80% velikih projekata planiraju lokalne i regionalne vlasti s više od 75.000 stanovnika. Ovo potonje također predstavlja značajan dio projekata u proračunu u rasponu od 2 do 5 milijuna eura. Javna rasvjeta je najpopularnije investicijsko polje. Gotovo jedna trećina ispitanika izrazila je namjeru razvijanja projekata javne rasvjete. Zajedno s ulaganjima u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u općinske zgrade, ona predstavlja oko 63% investicijskih planova koje prijavljuju sudionici ankete.

„Javna rasvjeta zanimljivo je područje iz tri razloga. Prvi je razlog čista praktičnost. Naime, ako ne zamijenite postojeću javnu rasvjetu kroz neko vrijeme vi jednostavno nećete imati priliku zamijeniti pregorjelu žarulju, jer ona na tržištu neće postojati. Drugi je uštede koje se mjere iz energetski učinkovite javne rasvjete, a koje nisu nimalo zanemarive. Samo na području 57 gradova i općina koje smo mi obuhvatili projektom NEWLIGHT procjenjuju se godišnje uštede od 1.5 milijuna eura. Treća i možda i najvažnija stavka je povećanje sigurnosti  u prometu, odnosno povećanje kvalitete života ljudi.“ pojašnjava dr.sc. Julije Domac

Komisija će 2018. godine donijeti sveobuhvatne prijedloge za sljedeću generaciju financijskih programa za višegodišnji financijski okvir nakon 2020. godine, što je dugoročni proračun EU-a. To zahtijeva pažljivu procjenu onoga što je dobro prošlo i što bi se moglo poboljšati u budućnosti.

„Hrvatska svakako treba naučiti planirati na vrijeme, jer mi to možemo, a NEWLIGHT je dokaz da imamo za to i stručnjake. Ne smijemo se dovesti u situaciju da neprestano hvatamo financijska razdoblja. U planiranju je pola posla, a ono što su nacionalni interesi jedne vlade trebaju biti nacionalne interesi i svake druge vlade, jer su oni jednostavno nacionalni, a ne vladajući interesi. To je način po kojem moramo početi djelovati. Većina zemalja članica susreće se sa više-manje sličnim problemima, a to je pitanje financiranja. Rješenja se pronalaze u poticanju novih modela financiranja i na koncu u okrupnjavanju projekata. „ zaključuje dr.sc. Julije Domac.