Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija imenovala dr. sc. Julija Domca veleposlanikom Europskog klimatskog pakta


Europska komisija pokrenula je 9. prosinca 2020. Europski klimatski pakt, krovnu klimatsku platformu na razini cijele EU koja poziva ljude, zajednice i organizacije da sudjeluju u klimatskim akcijama i grade zeleniju Europu. Kao dio europskog Zelenog sporazuma, Klimatski pakt predstavlja prostor za politički dijalog, razmjenu informacija, raspravu i djelovanje u vezi s klimatskom krizom na svim razinama – od najviše politike do sve većeg europskog klimatskog pokreta.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je – Europski klimatski pakt okupit će sve koji žele poduzeti mjere za naš planet. Paktom želimo pomoći svima u Europi da poduzmu mjere u svom svakodnevnom životu i pružiti svima priliku da se uključe u zelenu tranziciju i nadahnu jedni druge. Što se tiče borbe protiv klimatskih promjena, svatko može nešto poduzeti i svatko može dati svoj doprinos.

Komisija je pokrenula Europski zeleni plan prije godinu dana kao radikalnu promjenu Europske unije, drugog najvećeg gospodarstva na svijetu koje treba postati klimatski neutralno do 2050. godine, a europsko društvo u isto vrijeme i zdravije, održivije, naprednije i otpornije. Na ovaj način, Komisija uspostavlja politiku i zakonodavstvo potrebno za sustavne promjene, a rješenja navedena u Zelenom planu mogu uspjeti samo ako su svi uključeni i aktivno daju svoj doprinos.

Na svečanom online eventu 16. prosinca 2020, Europska Komisija imenovala je prve veleposlanike čija je zadaća informirati, inspirirati i podupirati klimatsku akciju u svojem okruženju i mrežama kroz koje djeluju. U programu događanja sudjelovali su i Christian Figueras, izvršna tajnica UNFCCC, Nico Rosberg, nekadašnji svjetski prvak Formule 1, ali i čelnici globanih divova kao što su Google i UEFA. Dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, predsjednik Europskog udruženja regija i gradova FEDARENE, prvi posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu, sigurno je odličan izbor za jednog od prvih veleposlanika Europskog klimatskog pakta i kaže:

Cijeli svoj radni vijek radim u području čiste energije i za energetsku tranziciju. Imenovanje EU Climate Pact veleposlanikom je potvrda i profesionalno, ali i na osobnoj razini – za dobre rezultate je važno vjerovati u ono što radiš.

Klimatska kriza ugrožava Hrvatsku i vrijednosti koje razvijamo, to je razlog zašto se moramo pokrenuti. Mi sigurno nismo globalni problem u smislu emisije stakleničkih plinova, alii mamo odgovornost biti dobar primjer i partner unutar naše europske obitelji. Hrvatska treba biti zemlja velike klimatske ambicije i kao takva uzor drugim malim državama globalno, a pogotovo u Jugoistočnoj Europi. Kao EU veleposlanik zalagat ću se da se u Hrvatskoj prepoznaju i politički i gospodarski aspekti klimatskih promjena. Smatram da kao društvo imam oi posebnu odgovornost pomoći hrvatskoj industriji da što bezbolnije prođe kroz zelenu tranziciju. Klimatska kriza i zelena tranzicija nije posao za jednog čovjeka ili za jednu političku opciju. Ovo je proces u kojem moramo sudjelovati svi.

Klimatske promjene najveća su prijetnja čovječanstvu i moramo je shvatiti ozbiljno. Prilagodba je nužna i promjene ne trebaju uvijek biti bolne ako im pristupimo svjesno, s planom i jasnom vizijom gdje želimo biti za deset ili trideset godina.

Klimatski pakt želi pomoći u širenju znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim akcijama i pružiti praktične savjete za svakodnevne životne izbore. Podržavat će lokalne inicijative i poticati obećanja o klimatskim akcijama od strane pojedinaca ili kolektiva, pomažući mobilizirati potporu i sudjelovanje.

U početnoj fazi Pakt će dati prioritet akcijama usredotočenim na četiri područja koja nude neposredne koristi ne samo za klimu i okoliš, već i za zdravlje i dobrobit građana: zelene površine, zelena mobilnost, učinkovite zgrade i zelene vještine.

Europska komisija prvi je put najavila Europski klimatski pakt kao dio Političkih smjernica predsjednice von der Leyena, objavljenih u srpnju 2019. U prosincu 2019. u Komunikaciji o europskom zelenom planu dodatno su razrađeni ciljevi Klimatskog pakta.

FOTO: FEDARENE © Bénédicte Maindiaux

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top