Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EU radar – Službeno otvoren Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska


Dvodnevnom konferencijom održanom u Zagrebu 7. i 8. studenog svečano je otvoren Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska za razdoblje od 2014.-2020. godine. Program, čija je alokacija od gotovo 237 milijuna Eura druga najveća od svih prekograničnih suradnja u Europskoj uniji, temelji se na makroekonomskoj strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Primarni fokus programa nalazi se na razmjeni znanja i iskustava, razvijanju i provedbi pilot aktivnosti, testiranju izvedivosti novih politika, proizvoda i usluga te podržavanju investicija. Program će pridonijeti ostvarenju potencijala plavog rasta u obje zemlje kroz ulaganje u istraživanje u sektoru morskog gospodarstva te unaprijediti zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprječavanje prirodnih rizika. Tematska područja u kojima će se podupirati projekti vrlo su raznolika te uključuju:

  • Plave inovacije – poboljšanje uvjeta za razvoj morskih djelatnosti (28.426.903 Eura)
  • Sigurnost i otpornost – promicanje investicija za prilagodbu na klimatske promjene (60.407.166 Eura)
  • Okoliš i kulturna baština – korištenje prirodnih i kulturnih resursa u svrhu ekonomskog i teritorijalnog razvoja (82.911.797 Eura)
  • Pomorski prijevoz – unapređenje kvalitete, sigurnosti i prirodne održivosti usluga (50.931.532 Eura)

Programsko područje obuhvaća 85.562 km2 što uključuje 8 županija s hrvatske strane (Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska) te 25 provincija s talijanske strane.

Program bi trebao okupiti velik broj zainteresiranih dionika, institucija, malih i srednjih poduzeća te se predviđa velik broj prijava na očekivani Prvi poziv čija se objava očekuje u siječnju ili veljači 2017. godine. Stopa sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi do maksimalno 85%, dok preostalih 15% trebaju osigurati projektni partneri iz vlastitih izvora.

Više informacija o programu potražite na službenoj stranici: www.italy-croatia.eu

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top