Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EU podržao prvu platformu energetske učinkovitosti u Litvi


Europska investicijska banka (EIB) i VIPA- Litvanska agencija za razvoj javnih ulaganja, potpisale su prvu isplatu, od ukupno odobrenog financiranja u iznosu od 25 milijuna eura, za razvoj prve Litvanske investicijske platforme.

Početak je to stvaranja prve nacionalne platforme za ulaganje u energetsku učinkovitost u Litvi. Projekt je vođen ciljevima Junckerovog plana i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) te je usredotočen na klimatske promjene i prilagodbu istima.

Sredstva će se koristiti za podršku prvoj namjenskoj nacionalnoj platformi za ulaganja, koja već ima niz prihvatljivih projekata za promicanje i financiranje projekata modernizacije energetske učinkovitosti diljem Litve.

Većina ulaganja bit će usmjerena na ugradnju solarnih panela na privatnim kućama, obnovu višestambenih zgrada i ulaganja u energetsku učinkovitost u tvrtkama, s dodatnim naglaskom na učinkovitu rasvjetu. Na taj način platforma će donijeti korist ljudima diljem Litve, pomažući im u smanjenju emisija CO2 i smanjenju njihovih računa za energiju.

Europski povjerenik Vytenis Andriukaitis rekao je: “Važno je da svoje domove i tvrtke uvedemo u 21. stoljeće kada je u pitanju njihov utjecaj na okoliš. Jako sam zadovoljan što Junckerov plan podržava prvu litvansku platformu za energetsku učinkovitost. Projekti financirani ovom platformom ne samo da će pomoći Litvi u postizanju svojih ciljeva održivosti, već će i potrošači osjetiti smanjenje svojih računa za energiju. Dobitna kombinacija. ”

Ovaj sporazum je omogućen zahvaljujući potpori Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI). EFSI je stup investicijskog plana za Europu, poznatog kao Junckerov plan. Njegovom potporom povećava se sposobnost EIB grupe za financiranje investicijskih projekata koji, u skladu s kriterijima Junckerovog plana, potiču konkurentnost EU-a i otvaraju nova radna mjesta. Junckerov plan fokusiran je na poticanje ulaganja za stvaranje radnih mjesta i rast pametnijim korištenjem novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka za ulaganje i pružanjem vidljivosti i tehničke pomoći investicijskim projektima.

EFSI pruža prva jamstva za gubitke, omogućujući EIB-u da ulaže u više projekata koji često nose veći rizik. Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za financiranje u okviru EFSI-a mobilizirati 433,2 milijarde eura investicija. Plan trenutno podržava 972.000 MSP-a u 28 država članica. Više informacija o rezultatima Plana ulaganja za Europu dostupno je ovdje.

Newsletter CitizEE možete potražiti na povezinici.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top