Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EU fondovima do ulaganja u energiju biomase


Dobivanje energije iz biomase je radno intenzivan proces koji počinje izvlačenjem drvne mase iz šume, a završava izgaranjem u energetskom postrojenju. Ovaj put prate visoki troškovi, ali i koristi, stoga  ovaj mjesec donosimo pregled mogućnosti korištenja EU sredstava za najstariji izvor energije.

Nije novost da država kroz strukturne fondove financira konkretna ulaganja, ali je novost da su konačno u najavi 3 natječaja za podmjeru 8.6. Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U slobodnom prijevodu to znači da će potencijalnim investitorima uskoro biti dostupna sredstva za pokretanje sabirno-logističkog centra za biomasu, inovativnog koncepta kakvog REGEA promiče kroz EU projekt BioRES. Konkretne uvjete natječaja i prihvatljive troškove možete proučiti ovdje.

Nešto više slobode u definiranju aktivnosti i odabiru sredstava za ostvarenje projektne ideje pruža novi program trilaterale INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora u razdoblju od 2014.-2020. Posebno možemo istaknuti mjeru 2.2. Promicanje korištenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske učinkovitosti te prvim pogledom na programske indikatore ustanovili da se očekivane rezultate postiže najsigurnije kroz konkretna ulaganja u OIE i EE. Naime, za ovu je mjeru program izdvojio samo dva indikatora, a to su Smanjenje energetske potrošnje u javnim zgradama (mjerljivo u kWh) i Dodatni kapaciteti za OIE (mjerljivo u MW). Da upravljačko tijelo ima namjeru financirati investicije vidljivo je također i kroz ponuđeni popis primjera projekata za mjeru 2.2. koje je program spreman podržati. Cijeli program možete skinuti ovdje. Prvi naječaj u sklopu ovog INTERREG IPA programa zatvara se već idući mjesec ali programsko razdoblje je tek počelo…

Zato savjetujemo da nikada nije prekasno (ili prerano) započeti razvijati projekt, jer sredstva za financiranje dobrih ideja će se uvijek naći.

Pratite nas i dalje na ovim stranicama.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top