Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energija bi trebala biti ljudsko pravo


4. svibnja u Europskom Parlamentu održana je konferencija na temu energetskih zajednica koju je organizirala Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske u suradnji sa europarlamentarnom zastupnicom Romanom Jerković i europskim udruženjem FEDARENE u sklopu EU projekta SHAREs.

Nedavna energetska kriza, unatoč REPowerEU-u i značajnim naporima na razini EU-a da se ubrza energetska tranzicija i smanji ovisnost o fosilnim gorivima, posebice plinu, navela je neke države članice na uvođenje mjera za reguliranje cijena energije. Regulacija cijena negativno utječe na prirodno funkcioniranje tržišta i služi kao glavna prepreka energiji građana. Uz niske cijene energije, rokovi povrata za male potrošače su predugi, a poticaj za ulaganje premali. Države na taj način dugoročno stvaraju ometajuće administrativne prepreke koje usporavaju razvoj energetskih zajednica. istaknula je zastupnica Jerković u uvodnom obraćanju.

S nadolazećim revizijama ključnih direktiva, počevši od zakonodavnog prijedloga o dizajnu tržišta električne energije, pravo je vrijeme da se preispitaju i EU i nacionalni pristupi energetskim zajednicama, te da se osigura da postoji istinski sustav podrške.

Energija nije tržišna roba. Energija mora biti ljudsko pravo. Energija mora biti dostupna u jednakoj mjeri svim građanima! Ovo čemu svjedočimo je kratkoročno kupovanje političkih glasova, a dugoročna šteta za građane kojima se kroz energetske zajednica otključava ravnopravno sudjelovanje na energetskom tržištu, energetska održivost i neovisnost.

Podržavanjem sudjelovanja građana, energetske zajednice mogu pomoći u pružanju fleksibilnosti elektroenergetskog sustava kroz odgovor na potražnju i skladištenje.

Energetske zajednice nude sredstva za restrukturiranje naših energetskih sustava iskorištavanjem energije i omogućavanjem građanima da aktivno sudjeluju u energetskoj tranziciji i time uživaju veće koristi. Hrvatski i europski građani trebaju biti slobodni, ovo je način kako im to omogućiti. naglasio je ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac.

Energetske zajednice građana relativno su novi koncept koji je dobio službeno priznanje kroz paket direktiva Čista energija za sve Europljane 2019. godine. Energetske zajednice smatraju se jednim od ključnih elemenata za postizanje ciljeva energetske tranzicije EU-a do 2050. godine.

Definirane su kroz Direktivu o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije kao pravni subjekt. Primarna svrha tog pravnog subjekta je pružanje ekoloških, gospodarskih ili društvenih koristi svojim članovima u kojima posluju, a ne stvaranju financijske dobiti. Drugim riječima članovi sudjeluju u proizvodnji, distribuciji, opskrbi, potrošnji, agregaciji i skladištenju energije čime ostvaruju energetsku neovisnost, ali ne i financijsku dobit.

Iako pravna stečevina EU-a postavlja čvrst put za omogućavanje energetskih zajednica, uvođenje u cijeloj EU je sporije od očekivanog i značajno se razlikuje među različitim državama članicama. Na konferenciji je istaknuto koliko je važan zakonodavni okvir koji mora omogućiti jednostavnije osnivanje energetskih zajednica. Na energetske šokove ispravno se može odgovoriti jedino većom energetskom neovisnošću i uključivanjem građana kao sudionika u proizvodnju energije, zaključeno je na današnjoj raspravi u Europskom parlamentu.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top