Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetske agencije u ulozi voditelja energetske tranzicije


U vremenu velikih i brzih promjena koje potiču globalnu energetsku nesigurnost, 28. studenog u Zagrebu je održan sastanak slovenskih i hrvatskih energetskih agencija. Sastanak je imao cilj definirati što energetske agencije mogu napraviti više na području suradnje u okviru RePowerEU i opcije zajedničkih projekata i energetske politike Slovenije i Hrvatske.

Hrvatske i slovenske energetske agencije godinama uspješno surađuju. Nakon niza zajedničkih europskih projekata uspostavljena je praksa redovitih susreta na kojima se raspravlja o zajedničkim izazovima, potencijalnim rješenjima te o mogućnostima savjetovanja nacionalnih ministarstava i europskih institucija te izmjenjuju iskustva i najbolja praksa.

Većina energetskih agencija s obje strane sada bilježi više od 10 godina uspješnog rada, a akumulirani rezultati i stručni kapaciteti su zaista impresivni. Ukupno 13 agencija, 7 slovenskih i 6 hrvatskih, zapošljava preko 150 stručnjaka, a provedeni investicijski projekti prelaze vrijednost od 500 milijuna eura.

Praksa suradnje hrvatskih i slovenskih energetskih agencija pokazala je potpuno međusobno razumijevanje – problemi s kojima se energetske agencije susreću od manjka kapaciteta državne uprave, nedostatka sustavne energetske politike – gotovo su jednaki s obje strane granice.

Na području poticanja projekata održivog korištenja energije obje zemlje mogu i trebaju činiti više. Državna politika, iako sve više  prepoznaje imperativ energetske tranzicije te gospodarski i okolišni potencijal takve promjene, još uvijek se kreće presporo. Povezivanje hrvatskih i slovenskih agencija nosi veliki gospodarski i investicijski potencijal – u smislu projekata i investicija koje se mogu povezivati i zajednički provoditi. Posebno je važna i politička poruka da je zajednička suradnja u EU okvirima moguća, potrebna i poželjna, a koju struka šalje politici. Budućnost sigurno leži u zajedničkim investicijama i objedinjenim projektima s obje strane granice. istaknuo je ravnatelj REGEAe Julije Domac

Poticanje obnovljivih izvora energije, uz naglasak na sunčevu energiju; digitalizaciju kroz združivanje nacionalnih baza potrebnih za uspostavljanje pametnih gradova, ali i planiranje prilagodbi na klimatske promjene važne su za bržu energetsku tranziciju.

Energetske agencije priču energetske tranzicije provode i puno prije vremena nego je ta tema postala mainstream. Slovenske i hrvatske energetske agencije zaključile su da je iduće razdoblje prilika za velike promjene i zajedničke projekte, a njihova očekivanja usmjerena su i na jaču podršku nacionalnih vlada.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top