Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetska učinkovitost u službi očuvanja kulturne baštine


Kulturna baština nekog društva, te način na koji ono postupa s njom, predstavlja njegovo bogatstvo i stupanj razvijenosti u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita i identifikacija jedne od najvažnijih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. Iako nadležna ministarstva razvijaju mehanizme i mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti, ulaganje u mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u objektima kulturne baštine posebno je izazovno područje koje zahtjeva multidisciplinarni pristup od samog projektiranja do realizacije.

Dosadašnja praksa obnove zaštićenih kulturnih dobara, s aspekta poboljšavanja parametara racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, u Hrvatskoj je izuzetno skromna. Budući da pitanje energetske obnove zaštićenih povijesnih građevina iz dana u dan postaje aktualnije, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske je, u suradnji sa svojim partnerima, pokrenula niz projekata s kojima nastoji napraviti iskorak na području energetske obnove kulturne baštine.

Prvi projekt vezan uz navedenu temu je bio Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini –EE CULTURE, sufinanciran iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013, a u sklopu kojeg je uvođenjem mjera energetske učinkovitosti obnovljena Vila Rožle u Velenju (SLO) i Županijska palača u Krapini (HR). Projekt je završio 4. studenog 2015., ukupna vrijednost projekta bila je 795.401,20 €, od čega se iz Operativnog programa financiralo 85% ukupne vrijednosti. Krapinsko-zagorska županija kao partner na projektu EE CULTURE, u statusu investitora provela je sljedeće mjere energetske učinkovitosti:

  • zamjena fasadne stolarije dijela građevine koji je zaštićen kao nepokretno kulturno dobro (ulično pročelje);
  • rekonstrukcija postojeće kotlovnice, ugradnjom opreme za grijanje na biomasu;
  • obnova pročelja dijela građevine koji je zaštićen kao nepokretno kulturno dobro (ulično pročelje).

Ukupni troškovi investicije iznosili su 203.187,68 EUR odnosno oko 1,5 milijun kuna (85% sufinancirano putem projekta EE CULTURE). Detaljnom analizom učinkovitosti provedenih mjera energetske učinkovitosti, pokazalo se da je došlo do funkcionalnog poboljšanja stanja zgrade uz smanjenje potrošnje energije za 28,96%, smanjenje troškova energije za 56,57% te smanjenje emisija COza 91,58%.

U srpnju 2016. godine završena je temeljita energetska obnova gradske palače sa početka 20. stoljeća koja se nalazi u samom središtu povijesne i kulturno zaštićene jezgre grada Karlovca – Upravna zgrada Karlovačke županije, u Vraniczanyijevoj 2. U samo nekoliko mjeseci, vrijednim radom djelatnika Karlovačke županije, REGEA-e te naposlijetku izvođača radova, od energetskog razreda E postignut je energetski razred B – od zdanja izblijedjelog sjaja do prekrasne građevine koja plijeni pozornost prolaznika.

Energetska obnova županijske zgrade obuhvatila je radove na vanjskoj ovojnici zgrade u smislu ugradnje toplinske izolacije krovišta i vanjskog zida te postavljanje energetski učinkovite vanjske stolarije. Vrijednost radova bila je 4.170.831,52 HRK od čega je 2.215.923,00 HRK osigurano kroz aplikaciju na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također, izgrađeno je i dizalo za osobe s invaliditetom u vrijednosti od 1.086.782,96 HRK, od čega su gotovo pola iznosa financirali Ministarstvo branitelja i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije.

Najveći projekt Agencije u području energetske obnove kulturne baštine, i projekt kojim se posebno ponosimo, je uspostavljanje Energetskog centra Bračak. Dvorac Bračak nalazi se u istoimenom naselju Bračak na području Grada Zaboka, a sagrađen je 1889. godine od strane obitelji Kulmer. Godine 2011. OB Zabok i REGEA potpisuju ugovor o korištenju dvorca Bračak, a 26. kolovoza 2015. godine Krapinsko-Zagorska županija, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 21. svibnja 2015., započinje radove na njegovoj obnovi i revitalizaciji kako bi se uspostavio Energetski centar Bračak koji će operativno voditi REGEA.

Energetski centri poznat su europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina. Financijsku potporu za izradu potrebne tehničke dokumentacije za obnovu objekta pružili su Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije i Krapinsko-zagorska županija 2012. godine. Sredstva za obnovu osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na inicijativu Krapinsko-zagorske županije uz potporu 10 županija Republike Hrvatske i svih 5 hrvatskih energetskih agencija.

Zgrada obnovljena je kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine – ugrađena je toplinska izolacija s aktivnom parnom branom, energetski učinkovita vanjska stolarija, kotao za grijanje na pelete, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje, visokoučinkovita ventilacija sa rekuperacijom, mikrokogeneracija na plin, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom, visokoučinkovita rasvjeta (LED), punionica za električne automobile te spremnik za skupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija. Dvorac sadrži i prostore i opremu za edukaciju (predavanja, radionice, seminare) u sklopu zgrade, ali i na otvorenome. Završetak radova se planira za kraj listopada 2016. godine.

U rujnu su dvorac Bračak posjetili naši kolege i partneri iz dvanaest europskih zemalja gdje smo im pokazali što i kako radimo na Bračku. Malo je reći da su bili impresionirani. Naša dugogodišnja prijateljica Christiane Egger, direktorica energetskog klastera Gornje Austrije i jedan od najvećih europskih autoriteta u našem području, samo je kratko rekla –Zavidim vam na ovom projektu, veću pohvalu vam ne mogu dati. Da, možemo i mi biti uz bok najboljima u EU!

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top