Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetska tranzicija u Karlovačkoj županiji


Temu energetske tranzicije i njene ne samo važnosti već i nužnosti prepoznala je i Karlovačka županija koja kontinuirano provodi projekte energetske obnove kao i projekte korištenja obnovljivih izvora energije, prvenstveno Sunčeve energije i biomase.

Trenutno su od osam započetih projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednosti 40 mil. kn dovršena tri projekta dok se dovršetak preostalih pet očekuje do kraja tekuće godine. Karlovačka županija planira na predstojeći Poziv za energetsku obnovu javnih ustanova kandidirati dva nova projekta iz sektora zdravstva za koje je u tijeku faza projektiranja.

Na području Karlovačke županije aktualno je nekoliko projekata izgradnje fotonaponskih elektrana od kojih je jedan on najinovativnijih svakako projekt ugradnje fotonaponskih sustava i sustava za pohranu energije u Poduzetničkoj zoni Korana u Logorištu. Projekt je trenutno u fazi pripreme, nakon čega se u ožujku očekuje izrada potrebne dokumentacija kako bi se omogućila provedba po modelu u kojem je ulagač ujedno i registrirani opskrbljivač. Uz nabavu opreme i radova sa svim dionicima (14 tvrtki) sklopio bi se i ugovor o cjelovitoj opskrbi električnom energijom. Vrijednost projekta procijenjena je na oko milijun eura, a instalirane snage elektrana oko 1 MW te sustava za pohranu oko 300 kWh. Nakon isteka ugovorne obveze sa ulagačem/opskrbljivačem- ugrađena oprema prelazi u vlasništvo tvrtki na čijim lokacijama je ugrađena. Od drugih projekata na području Karlovačke županije valja izdvojiti i projekt ugradnje  fotonaponske elektrane snage 280kW na krovu Opće bolnice Karlovac koji će se također provesti bez financijskog udjela naručitelja (bolnice) u ulaganju već će trošak kapitalnog ulaganja snositi ulagač odabran putem javnog nadmetanja. Zauzvrat će odabrani ulagač isporučivati električnu energiju proizvedenu na lokaciji za nešto nižu cijenu od one koju bolnica trenutno nabavlja. Nakon isteka ugovora (do 10 godina) ugrađena oprema prelazi u vlasništvo bolnice čime se ostvaruju uštede od oko 200.000 kn godišnje. Osim pripreme navedenih projekata, REGEA radi i poticanju takovih projekata vlastitim primjerom- na lokaciji ureda u Karlovcu ulažu se vlastita sredstva u postavljanje elektrane snage 5kW  čije će performanse biti moguće pratiti putem ekrana smještenog u predvorju ureda u Haulikovoj 14.

Karlovačka županija i REGEA uspješno nastavljaju i višegodišnji program pod nazivom Zelena energija u javnim ustanovama čiji je cilj rekonstrukcija kotlovnica na lož ulje uz prelazak na drvnu biomasu, a kroz koji je do sada uspješno rekonstruirano pet kotlovnica. 15.2.2020. REGEA kao vodeći partner i Karlovačka županija kao partner projekta uz još tri partnera iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore započele su novi projekt pod nazivom Wood Key koji je svojevrsni nastavak uspješnog projekta Renew Heat. Projekt ukupne vrijednosti 8,3 mil kn biti će sufinanciran s 85% bespovratnih sredstava kroz program Interreg IPA CBC HR-BiH-CG, a glavni cilj mu je doprinijeti energetskoj tranziciji poticanjem tržišta biomase kroz tri ciljane investicije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Krajnji cilj je izgraditi tri kotlovnice na biomasu i zatim ih predati specijaliziranim tvrtkama na upravljanje u svrhu promocije toplinskog poduzetništva kao jednog od mogućih modela rekonstrukcije kotlovnica na fosilna goriva uz prelazak na obnovljive izvore energije. Kotlovnica Karlovačke županije ukupne vrijednosti 2,9 mil. kn biti će izgrađena u Ogulinu za potrebe grijanja OŠ Ivane Brlić Mažuranić i Obrtničke i tehničke škole Ogulin, a kao energent koristiti će se drvna sječka umjesto dosadašnji 50.000 l loživog ulja godišnje.

Godina je tek počela, a Karlovačka županija već bilježi rezultate novih projekata i projektnih investicija. Energetska tranzicija njihov je imperativ!

Autor teksta: Karlo Rajić, dipl.ing.stroj.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top