Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Hrvatski brend – energetska tranzicija


Hrvatski brend – nešto za čim godinama tragamo i oko čega se nastojimo dogovoriti. Hrvatska već godinama pokušava pronaći svoj zajednički nazivnik. Stvoriti dogovor oko područja koje želimo izdići kao našu glavnu sliku i priliku iznad svih ostalih područja. Područja po čemu će nas prepoznavati bilo gdje u svijetu.

S druge strane, energetska tranzicija postaje ključna tema ne samo na razini EU-a, već na razini cijelog svijeta. Održivi život postao je imperativ. Što se Hrvatske tiče, za sada samo u medijskim stupcima.

Ovih se dana dogodio jedan, za naše prilike, neobičan spoj. Jedan FER-ovac i jedan novinar pronašli su zajedničku temu i odlučili još jednom potaknuti na razmišljanje koliko i kako možemo bolje.

Dr. sc. Julije Domac i prof. dr. sc. Božo Skoko u autorskoj emisiji dr. Domca 50 nijansi zelene potakli su temu koja je postala i glavnom panel-diskusijom pod nazivom Planiraj, brendiraj, investiraj!, konferencije 48 sati, jedne od hrvatskih uspješnijih konferencija koja tradicionalno okuplja hrvatske gradonačelnike i poduzetnike. Kako je došlo do ove ideje otkrili su nam u kratkom razgovoru.

„Često govorimo o Danskoj koja je do 2050. odlučila biti 100 % održiva. Tu je odluku pretvorila u jedan od svojih strateških ciljeva. Zašto bi Danska mogla nešto učiniti, a Hrvatska to isto ne može? Jer se može, sve države to mogu. Brendiranje Hrvatske i energetska tranzicija u Hrvatskoj nalaze se u istoj poziciji. Odlične prilike, sve moguće predispozicije, domaća pamet, ali realizacija nikako da se desi. Tražimo se u moru papira strategija, radnih skupina, pokušaja zajedničkih dogovora, a vrijeme prolazi. Dok vrijeme prolazi, projekti se događaju negdje drugdje, netko drugi preuzima priču, brendiraju se susjedne zemlje. Sve to dok se mi ne možemo dogovariti kako ćemo i hoćemo li uopće“, precizirao je dr. Domac odakle mu ideja.

Slovenija kao naš susjed, od kojeg volimo reći kako smo bolji jer smo veći, na temu brendiranja i energetske tranzicije napravila je kudikamo više od nas. Dr. Skoko nam je istaknuo u razgovoru kako su još krajem 80-ih godina prošlog stoljeća krenuli s podizanjem svijesti građana o važnosti održivosti.

„Kod brendiranja, jedna od temeljnih zakonitosti jest diferencijacija, isticanje posebnosti. Što je to najbolje što imamo i po čemu bismo željeli biti prepoznati u javnosti. Međutim, mi u Hrvatskoj još radimo temeljnu grešku, a to je da nemamo vizije i konsenzusa oko toga po čemu želimo biti prepoznatljivi i što će u budućnosti biti naša strateška prednost. Trenutačno su naš najveći adut prirodne ljepote, ekološka očuvanost i raznolikost. Zato brendirati Hrvatsku kao 100 % održivu izvrstan je prijedlog. Ako je Hrvatska već percipirana kao lijepa zemlja, da bismo sačuvali taj pridjev lijepe zemlje, mi moramo već sada stvoriti održivost na svim razinama, moramo učiniti sve da zaštitimo bogatsvo koje smo dobili u nasljeđe. S druge strane, na tim osnovama možemo pokrenuti organsku proizvodnju zdrave hrane, koja je sve traženija na globalnom tržištu, a mi imamo sve preduvjete za takvu proizvodnju. Možemo početi masovnije rabiti obnovljive izvore energije… Na koncu ćemo tako privlačiti i izbirljivije turiste. Razmišljati o održivosti u brendiranju Hrvatske kao 100 % održive daje nam mogućnost da se promoviramo kao zelena destinacija“, razložio je dr. Skoko

Dr. Domac dodaje da energetska tranzicija osigurava održivost, štiti prirodu i okoliš, odnosno sva bogatstva kojih u Hrvatskoj zaista ne nedostaje. Energetska tranzicija donosi i jednu golemu prednost – ona pomiruje nepomirljivo. S jedne strane čini turizam održivim, a s druge strane privlači investicije. Ono što se u praksi obično isključuje, energetska tranzicija spaja.

Energetika u Hrvatskoj godinama ima problema prije svega s komunikacijom. To je temeljni problem sektora zbog kojeg su padale vlade, koji toliko utječe, a uvijek ostaje u sjeni, jer se podrazumijeva.

„Baš kao i po pitanju brendiranja Hrvatske i o ovoj temi treba razmišljati mnogo šire. Struke trebaju raditi zajedno, multidisciplinarno. Nas inženjere na FER-u nitko nije učio kako komunicirati ili kako promovirati svoje ideje. Danas studenti, sutra vodimo projekte i gradimo energetska postrojenja. Energetska postrojenja koja itekako utječu na život građana. Tu onda dolazimo do problema jer ne znamo kako komunicirati i zašto je to toliko važno. Otvaranjem ove teme želimo još jednom napraviti korak naprijed i potaknuti na razmišljanje. Zašto bi bila ludost očekivati da zemlja s ovoliko prirodnog bogatstva, s manje od 4 milijuna stanovnika, može postići dogovor – želimo biti 100 % održivi? Želimo biti top turistička destinacija i želimo privući investitore za projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. To možemo samo uključivanjem struka“, kritično je i optimistično opisao potrebe i mogućnosti dr. Domac

„Poznato je da brendiranje nije nimalo jednostavan ni kratkotrajan proces. Da bi se dogodilo, potreban je zajednički dogovor i odluka nakon čega tek slijedi posao. Hrvati nerijetko zaziru od bilo kakvih promjena. Teško postižemo konsenzus oko bilo čega. Uvijek nam je draži nekakav trend koji dolazi izvana nego naša vlastita pamet, naše vlastito znanje. Stalno pokazujemo da možemo kad hoćemo, samo nas je teško natjerati. Možda nas promjene koje se događaju svugdje oko nas uključujući u ovom slučaju i energetsku tranziciju upravo na to natjeraju“, dodao je dr. Skoko.

„Postati svjesni potencijala koje imamo i čuvati ih za generacije koje dolaze glavni je smisao ideje Hrvatske kao 100 % održive. Projekti na lokalnoj razini već se događaju. Trebamo potaknuti da se događaju u još većoj mjeri upravo s ciljem da zaštitimo vrijednosti koje imamo, a Hrvatsku učinimo održivom i privlačnom – i turistima i domaćim stanovnicima koji su Hrvatskoj itekako potrebni“, zaključio je dr. Domac.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top