Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetska tranzicija gradova


Međunarodna konferencija pod nazivom Gradovi – predvodnici u energetskoj tranziciji u sklopu 9. Zagrebačkog energetskog tjedna, okupila je ključne ljude iz svijeta politike, gospodarstva, obrazovanja i zaštite okoliša. Kroz zanimljive panel rasprave i izlaganja raspravljalo se kako potaknuti energetsku tranziciju kroz suradnju nacionalne i lokalne politike, ima li energetska oporaba otpada budućnost u Hrvatskoj te kako potaknuti poduzetnike – sve radi dugoročne koristi za gradove i njihove stanovnike.

Zagrebački energetski tjedan održao se već devetu godinu zaredom u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, a ove godine od 7. do 12. svibnja s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena te podizanja svijesti o ključnim problemima iz područja energetike i zaštite okoliša.

U okviru međunarodne konferencije Gradovi – predvodnici u energetskoj tranziciji, koja je okupila preko stotinu domaćih i stranih sudionika, održane su tri panel rasprave na kojima su sudjelovali ključni ljudi iz svijeta politike, učinkovitog upravljanja energijom te zaštite okoliša, a koji su raspravljali o važnim pitanjima za budućnost energetske neovisnosti Hrvatske i njenih građana. Na otvaranju, okupljenima su se obratili Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Zaključili su kako su pravovremena i pravilna provedba strategije gospodarenja otpadom i učinkovito raspolaganje energijom presudni za razvoj, ne samo gradova već i cijele države. Provedba energetske strategije Republike Hrvatske te usklađivanje naših zakona i propisa sa zakonima Europske unije, preduvjet su i prvi korak učinkovitog gospodarenja energijom. Također, iskorištavanje prirodnih i obnovljivih izvora energije temelj su energetske neovisnosti Hrvatske i zaštite okoliša te prirodnih bogatstava Hrvatske, istaknuo je državni tajnik Milatić.

Suradnja je ključ uspjeha svih projekata

Prvi panel pod nazivom Gradovi i vlade, održan je u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-e. Na panelu su sudjelovali Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i okoliš, Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice i Tatjana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika Grada Rijeke, a moderirao ga je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. Jesu li gradovi i Vlada partneri ili protivnici u energetskoj tranziciji? Više od 70 % stanovnika Europe danas živi u gradovima, a očekuje se da će do 2050. godine taj udio rasti do 80%. Gradovi su sigurno predvodnici energetske tranzicije, ali unatoč tome, gradovi odnosno predstavnici urbane vlasti još uvijek nemaju svoje mjesto za stolom gdje se donose politike i odluke čiji se učinak najviše manifestira na urbanim područjima. Iako se prvi pozitivni pomaci na razini Europe u smjeru uključivanja gradova i regija u postupak kreiranja europskih politika pomalo prepoznaju, kod nas to još uvijek nije uspostavljeno na sustavan i formalni način. Ali svi su se panelisti složili – suradnja nema alternativu, napredak se već vidi i u Hrvatskoj, a ključ je u agregiranju projekata…

O uspješnosti recikliranja ovisi budućnost

Panel pod nazivom Zašto je energetska oporaba otpada tabu tema u Republici Hrvatskoj okupio je vodeće ljude iz industrije učinkovitog gospodarenja otpadom. Kroz konstruktivan razgovor do zajedničkog zaključka pod moderiranjem prof. dr. sc. Aleksandre Anić Vučinić stigli su dr. sc. Zlatko Milanović, glavni urednik Tehnoeko-a, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom te prof. dr. sc. Slaven Dobrović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Predmet rasprave bila je dvojba: recikliranje ili spaljivanje? Kroz dinamičnu i konstruktivnu raspravu panelisti su došli do zaključka da je odvojeno skupljanje otpada preduvjet uspješnog gospodarenja otpadom. Energetska oporaba otpada (spaljivanje u energanama) iznimno je kompleksan proces kojem je potrebno sistematično pristupiti te ga sagledavati jedino kao dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Pravilno iskorištavanje otpada predstavlja priliku poduzetništvu

U posljednjem panelu odgovor na pitanje Kako može čista energija potaknuti gospodarstvo i poduzetništvo? odgovor su ponudili prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Marko Sučić, član uprave Signalgrad, Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija, Bojan Ribić iz zagrebačke Čistoće te Matija Puškar iz Byte Laba. Predstavili su tehnološke trendove prikupljanja i obrade komunalnog i biološkog otpada te otpadnih voda u industrijama koje koriste tekuće tehnologije poput pivarske. Istaknuli su pozitivne primjere europskih zemalja i tvrtki, no istaknuli su i kako su se brojne domaće tvrtke odvažile i utrle put sigurnoj tehnologiji za bezbrižniju budućnost.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

REGEA-BIJELI-01

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske

GLAVNI URED
Andrije Žaje 10
10 000 Zagreb
T +385 1 3098 315
F +385 1 3098 316

URED KARLOVAC
Jurja Haulika 14
47 000 Karlovac
T +385 (0)47 649 450

URED BRAČAK
Bračak 4
49210 Zabok
T +385 (0)49 658 550

KONTAKT ZA MEDIJE
Ivana Belić
ibelic@regea.org
 

OIB/VAT broj: HR93298204867
IBAN:HR8423600001101998301,  Zagrebačka banka d.d.
SWIFT: ZABAHR2X

Pratite nas!

Prijavi se na newsletter

Scroll to Top