Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetska obnova 87 zgrada Grada Zagreba – projekt ZAGEE


Energetska obnova 87 zgrada Grada Zagreba - projekt ZAGEE

Projekt ZAGEE zajednički su pripremili i na program IEE MLEI uspješno prijavili REGEA i Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras predstavio je projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad kojim je obuhvaćena energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za 87 javnih zgrada – osam zgrada Gradske uprave, 13 zgrada osnovnih škola, osam zgrada srednjih škola, 32 zgrade dječjih vrtića, šest zgrada domova za starije i nemoćne, dvije zgrade domova zdravlja i 18 zgrada mjesne samouprave. Projektom je obuhvaćena i modernizacija 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima s kontrolnim upravljačkim sustavom. Projekt je vrijedan gotovo dva milijuna eura, a provodit će se do ožujka 2016. Grad Zagreb će investiciju realizirati sredstvima Strukturnih fondova EU te kreditima Europske investicijske banke i HABOR-a te manjim dijelom sredstvima iz gradskog proračuna.
 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da u Gradu Zagrebu nisu puno pričali i obećavali jer su učili na iskustvima ekološki osvješćenijih i razvijenijih europskih gradova, detaljno analizirali energetsku situaciju u raznim sektorima, obrazovali se i marljivo pripremali dokumentaciju. “Sada kao punopravni član Europske unije možemo povući velika sredstva za energetski sektor”, istaknuo je. Naglasio je da je u doba krize i recesije racionalno korištenje energije, energetska učinkovitost, primjena novih “zelenih” tehnologija i obnovljivih izvora energije imperativ ali i realni zamašnjak u pokretanju gospodarskog razvoja, otvaranju novih radnih mjesta i svjetlije perspektive naših mladih generacija.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top