Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetska efikasnost u zaštićenim zgradama


Energetska efikasnost u zaštićenim zgradama

Madrid je od 29-30/09/2014 bio domaćin međunarodne konferencije pod nazivom ENERGY EFFICIENCY IN HISTORIC BUILDINGS. Konferencija je organizirana od strane španjolske Zaklade za zaštitu povijesnih kuća i udruge Arscivilis uz potporu španjolskog Ministarstva gospodarstva i konkurentnosti i Španjolske zaklade za znanost i tehnologiju.

Uz sudjelovanje istaknutih međunarodnih stručnjaka u području europskog zakonodavstva i regulative, zaštite kulturnih dobara, energetske učinkovitosti, arhitekture, tehnologija i inovacija, konferenciji su u sklopu projekta Revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada prisustvovale voditeljice odjela Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Greta Bedenko i Sanja Veršić  te djelatnik REGEA-e Srećko Vrček.

Energetska obnova zgrada koje su zaštićena kulturna dobra možda ne pridonosi značajno trendovima smanjenja emisije stakleničkih plinova i zagađenosti u globalnom smislu, ali definitivno energetska obnova takvih zgrada pozitivno doprinosi svim aspektima održivog razvoja. Kako se velika većina zaštićenih zgrada nalazi upravo u središtima gradova, one su puno više od samog kulturnog dobra. One su važan pokretač gospodarskog razvoja i mjesta ostvarenja društvenih ciljeva. Važan parametar u obnovi je pronalaženje ravnoteže između energetske učinkovitosti, namjene prostora, ugodnog boravka i zdravlja ljudi te očuvanja kulturnog dobra, ali još je važnije provođenje multidisciplinarnosti i suradnje svih relevantnih sudionika i nužno potrebnom prijenosu znanja i iskustva iz dobre prakse, što je ujedno zaključak konferencije.

Upravo tim načelima se rukovodi Grad Zagreb sa svojim upravnim tijelima koji zajedno sa REGEA-om i vanjskim stručnjacima provodi projekt Revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada čija se granica obuhvata u cijelosti nalazi na području utvrđenog kulturnog dobra upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top