Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

E-FIX novosti


 

Inovativni modeli financiranja

Želite li saznati više o inovativnim financijskim mehanizmima na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije E – FIX novosti pomoći će Vam da dobijete ključne informacije i uvid u iskustva drugih zemalja.

Podsjetimo, E-FIX je trogodišnji projekt financiran u sklopu programa Obzor 2020. Projekt je započeo u ožujku 2018. godine i traje do veljače 2021. Konzorcij uključuje 14 partnera s područja financija i energetike iz 6 zemalja srednje i jugoistočne Europe (Austrija, Hrvatska, Češka, Poljska) i Kavkaza (Armenija i Gruzija). Na temelju našeg dugogodišnjeg iskustva u projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, primijetili smo kako se i voditelji energetskih projekata i financijske institucije suočavaju s preprekama u pogledu precizne procjene izvodljivosti energetskih projekata i postizanja sigurnosti ulaganja. Naš je cilj kroz projekt E-FIX pokrenuti privatna ulaganja kombiniranjem inovativnih mehanizama financiranja: Ugovor o energetskom učinku (EPC), modeli grupnog financiranja (eng. crowdfunding) i leasing  za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Projekt smo započeli sistematizacijom inovativnih mehanizama financiranja, zajedno s identifikacijom ključnih energetskih dionika te analizom nedostataka u financiranju u zemljama partnerima na projektu. Tijekom ovih prvih aktivnosti svi su partneri kreirali izvještaje za pojedine zemlje koji uključuju:
Analizu stanja o dostupnim mehanizmima financiranja i energetskim politikama zemalja partnera Saznajte više
Analizu slučaja alternativnog financiranja energetskih projekata Dostupna ovdje
Analizu za ocjenu odabranog inovativnog mehanizma financiranja Dostupni ovdje

 

PLATFORMA ZA AMBASADORE

Platforma za ambasadore pokrenuta je 16. listopada 2019., za vrijeme održavanja E-FIX konferencije u Zagrebu!
Platforma za ambasadore je online mreža za razmjenu znanja i iskustva, povezana sa web stranicom projekta E-FIX, na kojoj će, nakon registracije, Ambasadori imati pristup:
• procesu razvoja alata i strategija
• pozivnicama za nadolazeće obuke, uključujući pristup materijalima i diskusijama
• prezentacijama, izvješćima, publikacijama na temu financijskih instrumenata, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, projekata financiranih od strane EU-a iz interne baze partnera.
Da biste postali dio Platforme kontaktirajte svog nacionalnog projektnog partnera!

PRVI TRENINZI ZA AMBASADORE

Projektni partneri uspješno su proveli prvu seriju obuka Ambasadora u svojim zemljama tijekom kojih su sudionici stekli znanja o inovativnim financijskim instrumentima, Ugovoru o energetskoj učinku, leasingu…

Treninzi ambasadora odvijat će se dva puta godišnje. Tijekom ove godine, Ambasadori će se dodatno angažirati u provedbi pilot-kampanja financiranja u svojim zajednicama ili poslovnim subjektima, a kako će E-FIX podržati provedbu primjera najbolje prakse, znanja i naučene lekcije dijelit će se sa zainteresiranom zajednicom.

Cilj drugog treninga bit će pripremiti dionike koji dolaze iz područja financija i energetike, kao i javne službenike ili predstavnike poduzeća odgovorne za energetiku i regionalni razvoj, da djeluju kao E-FIX Ambasadori u svojim regijama, promičući inovativno financiranje.

Gruzija

20.09.2019. gruzijski partneri održali su svoj prvi trening Ambasadora. Tijekom sastanka, predstavnici Sveučilišta Kavkaz, savjetnici za energetska ulaganja i gruzijska leasing kompanija predstavili su glavne ciljeve, misije i važnost E-FIX projekta u razvoju energetskog sektora u Gruziji. Održane su i prezentacije o konceptu specijalnih modula za leasing. Domaćini su također predstavili nekoliko studija slučaja primjene leasinga za projekte energetske učinkovitosti.

Više informacija možete pronaći na linku

Austrija

U Austriji je 1. trening Ambasadora održan 10. prosinca 2019. Polaznike su najvećim dijelom činili predstavnici lokalnog javnog sektora koji su uključeni u energetiku i financije. Austrijski partneri ConPlusUltra, CONDA i Bečko ekonomsko i poslovno sveučilište udružili su snage i pripremili vrlo značajan sastanak. Treninzi su sadržavali informacije o različitim vrstama crowdfundinga, njegovoj ulozi u energetskoj tranziciji, primjere projekata energetske učinkovitosti koji koriste Crowdinvesting model te modul financiranja projekata s uvidom u relevantne dionike, strukture ugovora, upravljanja rizikom i odnosa prema zajedničkim ulaganjima.

Više informacija možete pronaći na linku

Hrvatska

U Hrvatskoj je 29. siječnja u Zagrebu održana 1. obuka Ambasadora. Okupila je sudionike iz razvojnih agencija, energetskih agencija, državnih tijela, fakulteta, poduzetnika i udruga civilnog društva. Teme su bile usredotočene na crowdfunding model financiranja, uključujući njegovu definiciju, glavne značajke, statističke podatke i dostupne platforme u Hrvatskoj.

Više informacija možete pronaći na linku

 Češka

U Češkoj se prva obuka Ambasadora održala 13. prosinca 2019. Treninzima su prisustvovali predstavnici različitih sektora poput javnog sektora, istraživačkih institucija, privatnih kompanija, pružatelja infrastrukture. Glavni dio treninga bio je fokusiran na osnovnu definiciju i modele Crowdfundinga, primjere uspješnih crowdfunding kampanja i buduće pilot projekte u Češkoj.

Više informacija možete pronaći na linku

Poljska

U Poljskoj se 1. trening Ambasadora održao 5. veljače 2020. u Varšavi. Sudionici su uglavnom dolazili iz javnih uprave, malih i srednjih poduzeća iz sektora energije i financiranja, kao i iz lokalnih sektorskih agencija. Sastanak je bio podijeljen u tri sekcije. Prvi susret bio je usredotočen na energetsko planiranje, mogućnosti novih ulaganja u proračun EU-a 2021-2027 i dodanu vrijednost Platforme za Ambasadore. Drugi susret bio je usredotočen na definiciju EPC-a, njegovu izgradnju, vrste, prepreke i mogućnosti u Poljskoj. Tijekom ovog susreta analizirano je nekoliko studija slučaja. Posljednji susret bio je usredotočen na inicijativu ELENA i na koji način može podržati inovativne modele financiranja, posebno EPC.

Više informacija možete pronaći na linku

 

Partneri na projektu su u fazi izrade pilot kampanja za financiranje!

Jedan od ciljeva E-FIX projekta je pokrenuti ulaganja u projekte energetske učinkovitosti u okviru pilot kampanja financiranja i kroz pripremu baze energetski učinkovitih projekata. Taj će cilj biti postignut pokretanjem ulaganja od najmanje 8,5 milijuna eura i postavljanjem temelja za ulaganja od 48 milijuna eura primjenom rezultata E-FIX-a.

Kroz ovaj članak upoznat ćemo vas s armenskim i gruzijskim primjerom projekata.

Armenija

Financijski partner u Armeniji, ACBA Leasing, koncentriran je na financiranje malih i srednjih energetskih projekata kroz njihov novi proizvod „Green Leasing“. Trenutačna vrijednost baze projekata je oko 600.000 eura te će se utrošiti u razvoj projekata energetske učinkovitosti. Projekti variraju u potražnji za investicijama, obično između 15 i 250 tisuća eura.

Struktura baze projekata je sljedeća: 88% projekata su ulaganja u građevinski sektor (npr. o nabava teških strojeva), 2% pripada financiranju na veliko, 4% proizvodnji i 6% prijevoznim tvrtkama, uključujući leasing električnih vozila. Zrelost projekata je obično od 2 do 6 godina. Oprema koja će se financirati uključuje: bageri, kiperi, mini utovarivači i prikolice. Procijenjena ušteda energije financirane opreme je oko 6 GWh godišnje.

Gruzija

Gruzijska leasing kompanija započela je svoje pilot aktivnosti u veljači 2019. godine, a dosad se također koncentrirala na male i srednje energetske projekte koji će se financirati njihovim novim e-Leasing proizvodom (leasing energetske učinkovitosti). Trenutno je količina financiranih projekata jednaka cca. 3,2 milijuna eura, koja će se koristiti za kupnju energetski učinkovitih strojeva, gdje će potrošnja energije (prema našim procjenama) iznositi 9,5 GWh / a. Do danas je GLC osigurao financiranje za 14 tvrtki s 34 projekta (ukupno ulaganje 3,8 milijuna eura). Zrelost projekata je 3-5 godina.

Druge zemlje također rade na pilot projektima. Austrija i Češka usredotočene su na crowdfunding, Poljska je odabrala EPC, a Hrvatska radi na projektima koji se financiraju putem oba ova financijska instrumenta. Ostanite s nama i saznajte više o njima u sljedećem biltenu!

 E-FIX projekt na Sporazumu gradonačelnika

E-FIX projekt predstavljen je u Bruxellesu 19. veljače tijekom „Investicijskog foruma Sporazuma gradonačelnika“. Voditelj projekta Andreas Kaerner dao je kratak uvod o tome kako projekt E-FIX želi prevladati postojeće barijere i pokrenuti ulaganja u energetsku učinkovitost prijenosom znanja, izgradnjom kapaciteta i uvođenjem inovativnih mehanizama financiranja. Karen Arabyan iz tvrtke CCG-AM pružio je detalje o liniji Green Leasing, koji je u Armeniji razvila tvrtka ACBA Leasing.

 

 

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top