Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dr. Domac predstavio novoj Komisiji sedam EU mreža


Dr. Domac predstavio novoj Komisiji sedam EU mreža 5. veljače na sastanku direktora europskih mreža koje djeluju na području energije i zaštite klime predstavnicima Kabineta predsjednice Ursule Von Der Leyen, Kabinetu izvršnog potpredsjednika Fransa Timmermansa te Kabinetu povjerenice za energiju Kadri Simonsa i povjerenici za koheziju i reforme Elise Ferreire.

Cilj sastanka bio je dati pregled svih ključnih aktivnosti Sporazuma gradonačelnik i njegove buduće uloge u aktivnom provođenju EU Green Deala. Europske mreže predvodio je dr. Domac, predsjednik FEDARENE i član upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika, inače ravnatelj REGEA-e, a izaslanstvo su uz njega činili Anna-Lisa Boni, direktorica EUROCITIES, Thomas Brose, direktor Climate Aliance, Wolfgang Teubner, direktor ICLEI Europe, Claire Roumet, direktorica Energy Cities te Frederic Vallier, glavni tajnik CEMR.

Europske mreže koje okupljaju gradove i regije imaju ključnu ulogu u provedbi EU Green Deala i ispunjavanju obaveza o klimatskoj neutralnosti. Upravo je veliki doprinos na razini gradova i regija omogućio EU globalno liderstvo na području zaštite klime i održivog korištenja energije, a Sporazum gradonačelnika primjer je izravnog partnerstva lokalnih i regionalnih lidera i Europske komisije što je suština funkcioniranja Europske unije. Svaku politiku, svaku provedbu treba spustiti na lokalnu razinu, na razinu grada ili općine od kojih sve kreće. Danas kada imamo okvir na EU razini, valja osvijestiti nacionalne vlade svih političkih opcija, da EU Green Deal nije više pitanje zaštite klime nego je to ključan odgovor kako osigurati gospodarski rast, kako zadržati globalnu konkurentnost te kako ispuniti demografske ciljeve i zadržati političku stabilnost Unije.  Gradovi i regije će, uvjeren sam, znati odraditi svoj dio posla, posebice uz znatnu podršku i od strane naših EU mreža i od svojih energetskih agencija. istaknuo je dr. Domac u svom uvodnom obraćanju novim europskim dužnosnicima.

Na sastanku se raspravljalo o mehanizmima kojima gradovi mogu doprinijeti mobilizaciji i uspjehu programa Pravedne tranzicije, a u koji su odnedavno uključeni i otoci. Podsjetimo, na razini EU lobira se i za uspostavu stalnog tajništva za otoke upravo radi lakše i brže provedbe ovog programa, ali i hvatanja koraca s ostalim dijelovima EU kada je u pitanju održivi razvoj i energetska tranzicija. Značajna uloga u ovome očekuje se i od hrvatskog predsjedanja.

Jedna od važnijih tema razgovora bila je i spremnost gradova i regija da otvore vrata privatnom kapitalu, da sudjeluju u kreiranju financijskih instrumenata u novom programskog razdoblju, a ne da rješenja traže samo u bespovratnim sredstvima EU fondovima.

Jasno je da se Europska Unija nalazi u vremenu promjena i velikih zaokreta. Na nacionalnim je vladama je da to prepoznaju, a na gradovima i regijama je da na tome ustraju s obzirom da su oni uvijek najbliže građanima. EU mreže inzistiraju na planiranju sada i djelovanju odmah što je ključno za napredak svih država članica, ali i Europske unije u idućem razdoblju. zaključio je dr. Domac.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top