Dodijeljeni vrijednosni kuponi za poticanje povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu

Dodijeljeni vrijednosni kuponi za poticanje povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu

Temeljem objavljenog Natječaja od 25. kolovoza 2014. godine zaprimljeno je 290  prijava, od kojih je administrativno ispravnih bilo 188. Nakon terenskog kontrolnog pregleda svih administrativno ispravnih prijava  i ocjenjivanja od strane Povjerenstva za pregled i ocjenjivanje prijava u okviru predmetnog projekta, odabrano je 50 korisnika.

U drugom krugu dodijeljeno je 27 subvencija za građane na području Krapinsko-zagorske županije. Subvencija po kućanstvu iznosi 37.500,00 kn (s PDV-om), a sufinanciraju se provedba slijedećih mjera energetske učinkovitosti: povećanje toplinske zaštite ovojnice kućanstva ili zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije ili povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova ili povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka (rekuperatora).

Vrijednosne kupone korisnicima je uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, u prisustvu zamjenika župana Anđelka Fereka-Jambreka i pomoćnice Ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Ivane Horvat.

Krapinsko-zagorska županija ističe kako subvencije koje njihovi  građani dobivaju preko natječaja za program obnove kućanstava, imati za cilj poboljšanje kvalitete stanovanja i života, uz smanjenje režijskih troškova a ujedno i povećanje gospodarske aktivnosti.

Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uključile su se i sve jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske Županije. Bespovratna sredstva za poticanje povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu očekuju se i ove godine.