Nagrada Solar Energy Prize Award 2012

Nagrada Solar Energy Prize Award 2012

Hrvatski način kao primjer – ugledna energetska nagrada uručena Hrvatskoj!

Iako se Hrvatska tek treba službeno pridružiti Europskoj obitelji u srpnju iduće  godine, kad je riječ o energetici naša zvjezdica na plavoj podlozi već odavno sjaji. Naime, sinoć je u Berlinu ugledna nagrada European Solar Prize Award iz  ruku predstavnice Hrvatskog Veleposlanstva u Njemačkoj, mr.sc. Mirjane Božić zaslužno predana dr.sc. Juliju Domcu, ravnatelju REGEA-e (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) u društvu gđe.  Sonje  Borovcak,  županice  Krapinsko-zagorske  županije,  g.  Ivana  Vučića,  župana Karlovačke  županije, g. Rudolfa Vujevića, zamjenika župana Zagrebačke županije te g. Marijana Marasa, pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba. Spomenute županije te Grad Zagreb ponosni su ovogodišnji pobjednici u kategoriji „Gradovi/općine, županije i gradske  komunalne službe“. European Solar Prize Award jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada u području energetike, a proteklih 19 godina  dodjeljuje  ju  Europsko  udruženje  za  obnovljive  izvore energije  EUROSOLAR  u suradnji sa moćnom bankarskom grupacijom KfW. Posebna vrijednost nagrade je u tome što slavi inovativne projekte i inicijative pa je stoga Dr. Axel Nawrath, član  upravnog odbora KfW Bankengruppe, i naglasio ljepotu hrvatskog „održivog financijskog modela u županijama, koji je oživio kako bi građanima olakšao investiranje u solarnu energiju“. U međuvremenu,  ono  što  je  REGEA  2009.   zamislila  kao  županijski  program  za  gore spomenute dobitnike koji su ujedno i njezini osnivači – ubrzo se proširio po cijeloj zemlji i postao nacionalni program za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora u kućanstvima. Popularnost projekta ubrzo je zaintrigirala i Njemačku, kao zemlju predvodnicu u primjeni obnovljivih  izvora   energije,   te   je  uslijedio   prilog  na  TV   postaji   Deutsche   Welle.

Sama svečanost održana je u berlinskoj podružnici KfW, nedaleko od idiličnog  ugođaja božičnog  sajma  Gendarmenmarkt,  pred  preko  200  uglednika.   Prilikom  preuzimanja nagrade dr.sc. Julije Domac izrazio je “iznimnu  počašćenost nagradom za koju je prije svega zaslužna izvanredna volja županija sjeverozapadne Hrvatske da donesu promjenu i potvrde  viziju  koja  je  započeta  osnivanjem  Agencije  od  strane  četiri osnivača.  Samo vizijom, slogom i ozbiljnim radom mogu se u Hrvatskoj ostvariti toliko potrebne promjene i napredak“. Da u Hrvatskoj ipak postoji sluh za obnovljive izvore  energije pokazuje i poslovanje same Agencija koja je proteklih pet godina narasla od početnih 5 djelatnika na skoru brojku od 22. Primitkom ovog  vrijednog priznanja, Hrvatska je u 2012. zasigurno „prezimila u Europi“ te pokazala kako inovativnim pristupom može biti uzor najboljima.

Prema riječima Prof. Peter Droege, predsjednika EUROSOLARA, riječ je o „odlikovanju za izvanredno zalaganje u primjeni obnovljivih izvora energije.  Danas odlikovani dobitnici nagrade su važni, inovativni i uspješni pioniri budućnosti u svojim zemljama koji se zalažu za obnovljivu Europu i klimatski  stabilan, energetski održiv i pravedan svijet. Oni prije svega pokazuju da prekretnicu u korištenju energije potiču mnogi akteri iz svih društvenih slojeva.“