Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dobar glas daleko se čuje


Dobar glas daleko se čuje

Impresivan je bio broj i raznolikost jučer okupljene grupe novinara te poduzetnika i direktora vodećih energetskih udruženja iz cijele Europe. Još su zanimljivija bila njihova pitanja o uspješnosti povučenih EU sredstava za županijske projekte pod palicom REGEA-e, ali i našim očekivanjima nakon ulaska u EU.

Kao domaćini posjeta, predstavnici REGEA-e – voditelj područnog ureda KZŽ Miljenko Jagarčec te Tina Opalić, voditeljica međunarodne suradnje predstavnike sedme sile upoznali su sa tri uspješna projekta Agencije na području Krapinsko-zagorske županije. Novinari su posjetili kućanstvo Brundala, korisnika REGEAinog nagrađivanog programa sufinanciranja “I ja mogu imati solarne kolektore” te razgovarali sa vlasnicom koja je sredstvima ovog programa financirala ugradnju solarnih kolektora, toplinske pumpe i termo izolacije svog doma. Predstavljena im je i osnovna škola Donja Stubica kao jedna od 17 škola obnovljenih po niskoenergetskim principima, a čija je sredstva po prvi puta u Hrvatskoj osigurala Europska Investicijska Banka. Veliko zanimanje okupljenih pobudila je činjenica da su postignute uštede čak i u iznosu od 32%. Za sam kraj posjeta – šlag na torti – Dvorac Bračak kojeg je ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac okupljenima prezentirao kao budući energetski centar s uredima start up poduzetnika, ali i budući područni ured Agencije kojeg u listopadu očekuje potpuna renovacija po niskoenergetskom principu. Kao predstavnik Kraljevine Norveške koja je osigurala sredstva za obnovu dvorca okupljene je pozdravio i Nj. E. Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u RH, a ispred MRRFEU prisutni pomoćnik ministra Venko Ćurlin objasnio je potencijal projekta obnove dvorca kojeg je ministarstvo prepoznalo kao jednog od 32 uspješnih projekata odabranih za financiranje.

Okupljene su pozdravili i novoizabarani župan KZŽ Željko Kolar koji je naglasio važnost očuvanja kulturne baštine te gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek. Koja su Vaša očekivanja od ulaska u EU? Smatrate li da ste spremni iskoristiti potencijal novih prilika za povlačenje novčanih sredstava ulaskom u EU? Može li projekt Dvorca Bračak postati uzor ne samo u Hrvatskoj već i ostatku EU? Samo su neka od pitanja koja su TV ekipe novinara postavljali nakon uvodnih izlaganja. Ispred samog dvorca, na važno pitanje kako Europska unija gleda na potencijal nove mlade članice odgovor je dao visoki predstavnik Europske komisije iz Direktorata za proširenja Unije – Peter Polajner. Podsjetimo, Europska komisija uložila je milijunska sredstva u upravo ovaj EU projekt kao bi “razbila mitove i predrasude o proširenju”, posebice prije pristupanja Hrvatske u EU. Kao jedna od ključnih tema upravo je prepoznata energetika odnosno obnovljivi izvori energije te poduzetništvo, a kao domaćin posjeta odabrana je upravo REGEA zbog nagrađivanih projekata na europskom nivou. U sklopu međunarodnog konzorcija projekta globalna PR agencija Grayling sa 70 ureda u 40 zemalja vodi ključnu promotivnu komponentu – skupina novinara i poduzenika tako je bila predvođena zamjenikom direktora hrvatskog ureda Grayling, Robertom Škuncom te Kyrom Obolensky i Robertom Francisom, predstavnicima ureda u Bruxelles-u.

 Ovim posjetom okupljeni su se uvjerili kako je Hrvatska mala zemlja velikih ideja sa puno pozitivne, obnovljive energije, a kako je, između ostalih, riječ, o predstavnicima njemačkog Die Welt-a, The Irish Times-a, austrijskog Kurier-a te predstavnicima EUROCHAMBERS-a, Njemačke federacije za obnovljivu energiju, Isofotón-a te Metsa, gotovo smo sigurni smo da će se dobar glas – daleko čuti.

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top