Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Devet mediteranskih zemalja na projektu LOCAL4GREEN


U okviru projekta LOCAL4GREEN deset projektnih partnera na području devet mediteranskih zemalja istražuje mogućnosti uvođenja fiskalnih mjera kao sredstva potpore koje jedinice lokalne samouprave mogu koristiti za povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na svome teritoriju. Projekt je započeo s provedbom u studenom 2016. godine, a projektne aktivnosti na području Hrvatske provodi REGEA. U okviru projekta do sad je identificirano i testirano 105 inovativnih fiskalnih mjera kao oblika lokalne potpore za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Na petom projektnom sastanku u Solunu u Grčkoj, 16. i 17. siječnja 2019. godine projektni partneri prezentirali su iskustva u uvođenju fiskalnih mjera u svojoj zemlji, a upravo će dobiveni rezultati biti podloga za izradu devet Nacionalnih priručnika koji će uključiti primjere najbolje prakse za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije sa lokalne razine kroz fiskalne mjere, identificirane administrativne barijere i probleme u implementaciji fiskalnih mjera, načine rješavanja istih i iskustva gradova i općina uključenih u projekt. Finalna verzija Nacionalnog priručnika kojeg će izraditi REGEA bit će dostupna svim zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave krajem travnja 2019. godine te se nadamo da će u okviru istog jedinice lokalne samouprave naći inspiraciju i ohrabrit se na primjenu neke od fiskalnih mjera kako bi potaknule svoje građane i poduzetnike na korištenje obnovljivih izvora energije.

Osim održanog petog projektnog sastanka, u drugom djelu dana, 16. siječnja, grčki partner u projektu: The Development Agency of Eastern Thessaloniki’s Local Authorities – ANATOLIKI S.A. organizirao je nacionalni seminar na kojem su sudjelovali svih projektni partneri i jedinice lokalne samouprave iz Grčke koje su zainteresirane za primjenu modela fiskalnih potpora za korištenje obnovljivih izvora energije.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top