Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dansko veleposlanstvo obilježilo 30 godina diplomatskih odnosa s Hrvatskom


Sinoć je, povodom 30 godina diplomatskih odnosa Kraljevine Danske i Republike Hrvatske u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema prikazan danski film 70/30.

Odličan je to dokumentarni film kojeg su došli pogledati i naš poznati TV novinar i redatelj Igor Mirković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, istraživačka novinarka Dora Kršul, nekadašnji predsjednik Zelene akcije Toni Vidan, brojni znanstvenici i nastavnici s nekoliko zagrebačkih sveučilišta, predstavnici danskih i hrvatskih tvrtki, diplomati ali i brojni drugi gosti.

Dansko veleposlanstvo organiziralo je obilježavanje s REGEA-om (Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske) što je s obzirom na temu i logičan izbor s obzirom da je upravo REGEA jedna od najboljih energetskih agencija u EU, ali i s obzirom na činjenicu da je upravo ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac prvi savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, što su teme u kojima Danska prednjači.

Sam film 70/30 prati politički proces donošenja danskog Zakona o klimi kao prvog takvog u svijetu te pregovore oko eksploatacije nafte iz Sjevernog mora, a progovara i teškom stanju klimatske krize u kojem ćemo se naći ne krenemo li djelovati odmah i zajedno.

Na početku projekcije okupljenima su se obratili Julije Domac ispred REGEA-e, Zorislav Antun Petrović ispred Grada Zagreba te danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen.

Moramo učiti od najboljih da bismo napredovali, a globalne problemo moći ćemo riješiti isključivo zajedno. Danska se ne bavi ovim temama jer je bogata, nego je bogata jer svoj razvoj temelji na korištenju vlastiti resursa, na znanju i političkom dijalogu i konsenzusu oko bitnih pitanja. poručio je dr. sc. Julije Domac

Zorislav Antun Petrović obratio se ispred Grada Zagreba te istaknuo važnost korištenja sunčeve energije ne samo u Gradu Zagrebu koji je s REGEA-om već pokrenuo pionirski projekt solarizacije gradskih krovova, već i na razini Hrvatske.

Klimatska kriza najveća je kriza koja će pogoditi čovječanstvo. Pitanje je što radimo da ju spriječimo. ukazao je na problem danski veleposlanik

Dan nakon projekcije filma na Trgu Stjepana Radića otvorena je i izložba Green Together u sklopu koje je je održana i konferencija za medije, ali i potpisano pismo namjere s Gradom Zagrebom kako bi građanima približili zajedničke napore ka dostizanju ciljeva energetske transformacije.

Izložba Green Together sastoji se od 50 održivih drvenih panela koji prikazuju hrvatska i danska zelena rješenja. Paneli prezentiraju vrlo konkretna rješenja, poput cirkularne ekonomije, održivog urbanog planiranja, najmodernijih pogona za pretvaranje otpada u energiju, pročišćavanje otpadnih voda i korištenje sakupljenog otpada u poljoprivredi, energije vjetra, visoko učinkovitog recikliranja, zelene mobilnosti, pametne gradnje biciklističke mreže u gradovima i sl.

Poruka dvodnevnog događanja je i važnost političkog konsenzusa, jer pitanje klimatske krize nije pitanje jedne političke stranke niti jedne vlade već pitanje sviju stranaka i svih zemalja i EU i svijeta.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top