Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ClimAct CEE: Pionirske zone klimatske neutralnosti u istočnoj Europi


ClimAct CEE, koordiniran od strane EAP-a, u suradnji s REGEA-om i ALEA-om, novi je projekt s ciljem poticanja dekarbonizirane transformacije s niskim emisijama u srednjoj i istočnoj Europi, a sufinanciran od strane Europske klimatske inicijative (EUKI).

Nacionalne vlasti u srednjoj i istočnoj Europi pokušavaju uspostaviti političke okvire za smanjenje emisija onečišćujućih tvari – putem poticaja za električna vozila, bespovratnih sredstava za energetske obnove i implementaciju OIE u stambenom sektoru. U srcu energetske tranzicije i klimatske neutralnosti, istaknuta je uloga gradova u srednjoj i istočnoj Europi koja postaje sve važnija. Gradovi CEE ne samo da prepoznaju izazove koje klimatske promjene donose, već i aktivno iskazuju svoju predanost rješavanju tih izazova. Sudjelovanjem u ključnim inicijativama kao što su Sporazum gradonačelnika za energiju i klimu i Smart Cities Marketplace.

Paket “Fit for 55”, koji je postavljen s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55% do 2030. godine, postavio je ambiciozan smjer. Međutim, u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) i dalje postoje određene prepreke za poticanje provedbe klimatskih politika. Potrebno je vrijeme da bi se postigli konkretni rezultati energetskih i klimatskih intervencija, te je također nužna upornost u njihovu ostvarivanju.

Unatoč tome, potrebno je intenzivirati napore kako bi se ostvario očekivani napredak u borbi protiv klimatskih promjena. Planovi Europske unije da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine su vrlo ambiciozni i sveobuhvatni da bi ostvarenje istih u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) moglo izostati, osim ako ne postoji kontinuirani zamah odlučnih i pažljivo usklađenih klimatskih politika i akcija.

Projekt ClimAct CEE prepoznaje važnost gradova na putu prema klimatskoj neutralnosti te uspostavlja pristup putem lokalnih i regionalnih politika kao i akcija, kako bi se osigurala učinkovitost pri nošenju s izazovima klimatskih promjena i podržale CEE države u ostvarenju dugoročnih ciljeva Europske unije. Unutar ClimAct CEE projekta, članovi FEDARENE-a će demonstrirati snagu integriranih aktivnosti i politika za suočavanje s klimatskim izazovima. Kroz projekt fokus će se staviti na transformaciju urbanih pilot zona u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj u zone niskih emisija – stvorene kako bi građani mogli živjeti i uživati u njima.

Projekt će predložiti okvir za procjenu klimatskih utjecaja kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i zagađenje zraka putem usklađenih politika za energetiku, klimu i kvalitetu zraka, potičući tako dekarbonizaciju i smanjenje emisija u urbanim područjima CEE. Sve to će biti integrirano kroz alat za europske gradove kako bi se olakšala analiza i uspostava zona s niskim emisijama (tj. klimatski neutralnih zona) koje će poslužiti kao primjeri kako integrirane politike mogu utjecati na klimatske izazove s kojima se svi suočavamo. Definirane zone niskih emisija će biti replicirane kao primjeri održive, otporne na klimatske promjene i energetski neovisne budućnosti za sve europske gradove.

U Hrvatskoj, projekt ClimAct CEE provodi REGEA u suradnji s Gradom Karlovcem, obuhvaćajući zonu Zvijezda.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top