1

BUG Future Show 2015

BUG Future Show 2015

Bilo je zanimljivo slušati o iskustvu našeg gosta, g. Davida McWilliamsa, koji je kroz predavanje puno humora usporedio Lijepu Našu sa njegovom Irskom, te ne vidi razloga zašto se ne bi u budućnosti mogli izjednačiti u količini razvitka i bogatstva, jer imamo veći potencijal nego Irska prije 20 godina, a koja je sada jedna od najrazvijenijih zemalja Europe.

Nastavilo se sa panel-raspravom o 5G novcu, sa gostima iz Zagrebačke banke, HT-a, Fakulteta prometnih znanosti i stručnjaka za financijski sektor. Raspravljalo se o mogućnosti potpunog ukidanja gotovine, pregledom aktualnih načina plaćanja, te što nas čeka u budućnosti.

Uslijedio je pregled različitih tehnologija sa CES 2015 (Consumer Electronics Show u Las Vegasu) i iskustva BUG-ovih kolumnista u posjetu Americi. Predstavljeni su i hrvatski izlagači sa CES-a, ekipa iz Mash.me koja je imala zapažen proizvod na CES-u – vrhunska animacija tijela u stvarnom vremenu, koristeći samo kameru računala.

Ugostili smo i g. Marka Moebiusa, koji je predstavio Interaktivnu pjesmu kao glazbeni format budućnosti, njihovom proizvodu koji pokrete tijela pretvara u glazbu i time dolazi do obrnute situacije, kada ples stvara glazbu.

Panel-rasprava Twenty20 automobili obuhvatila je tematiku električnih automobila, te očekivanog prodora na tržište do 2020. godine. Svi su se složili da su kamen spoticanja u tehnologiji za električne automobile izuzetno skupe i teške baterije, koje po jednom kilogramu mase daju 20 puta manju iskoristivu snagu u odnosu na aktualna goriva. Bez neke nove ideje, kvantnog skoka u razvitku tehnologije baterija,  ne predviđaju veći udio električnih vozila od 5% do 2020. godine.

Voditelj je bio izvrstan Ivan Šarić, show je obilovao nagradnim igrama, te zabilježio puno veću posjećenost nego prošle godine. BUG-ovci, samo tako nastavite.