Britanci u borbi protiv energetskog siromaštva

U sklopu projekta BUILD2LC REGEA tim posjetila je Gloucesteru, gradić koji se nalazi na jugoistoku Velike Britanije. Sa 110 000 stanovnika veličinom podsjeća na Rijeku. Gotovo 30% njegovih stanovnika pogođeno je problemom energetskog siromaštva. U Velikoj Britaniji stvar je mjerljiva, jer njihova definicija tog problema jasno kaže da je energetski siromašno ono kućanstvo koje više od 10% svojih mjesečnih prihoda izdvaja za energente.

Podsjetimo, u Hrvatskoj nema jasne definicije tog pojma, no da se problem definira na ovaj način zasigurno bismo mogli govoriti o puno većem postotku.

U Gloucesetru su, da bi ovom problemu stali na kraju, počeli provoditi projekt Warm and Well. Gradovi i općine prepoznali su problem s kojim se moraju boriti. Naime, Gloucester je grad u kojem živi većinom starija populacija dok se mlađa iseljava. U sklopu projekta Warm and Well stručnjaci obilaze  energetski siromašna domaćinstva i nude im različite savjete kako si mogu pomoći, ali također im pomažu i kod prijave za dobivanje bespovratnih sredstava. Osim što postoji nacionalni fond za energetsku obnovu kuća, na razini pokrajine osnovali su još jedan upravo za dodjelu takvih poticaja.

No, osim što se energetskim siromaštvom treba boriti edukacijom i energetskim obnovama, bilo im je jasno da se protiv siromaštva generalno mogu i trebaju boriti kroz jačanje industrije. Na prostoru pokrajine nalazila se nuklearna elektrana, više od deset godina van funkcije, koja je ušla u dekomisiju. Nakon nje tu je trebala ostati samo travnata površina, no odlučili su prostor iskoristiti za podizanje Sveučilišta. Najbolji način za zadržavanje i dolazak novih mladih ljudi je ponuditi im obrazovanje. U Gloucesteru su otišli i korak dalje i Sveučilište će postati mjesto ciljanog osposobljavanje i obrazovanja. Naime, mladi će se obrazovati sukladno potrebama tržišta, a predavači će im biti stručnjaci upravo iz velikih korporacija kojima je potrebna nova intelektualna radna snaga.

Vlada im je osigurala pet milijuna funti za početna ulaganja te će prvi dio Sveučilišta biti otvoren u rujnu 2017., a predviđeno je proširenje i dogradnja u narednim godinama.

Gloucester nam je pokazao kako i mi možemo. Zajedničkim snagama i jednom dobrom, cjelovitom pričom započeti veću borbu protiv energetskog siromaštva, ali i svih ostalih problema s kojima se danas susrećemo. Na primjeru manjeg engleskog grada lako je iscrtati sve probleme koje danas živi Hrvatska – energetsko siromaštvo, odljev mozgova, slaba industrija…

Stručnjake imamo. Nedostaje nam još samo malo političke volje da se stvari počnu pokretati na nacionalnoj razini.