Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Borba protiv energetskog siromaštva


Nikoga ne ostaviti iza jedna je od ključnih poruka EU koja se zagovara Europskim Zelenim Planom.

Energetsko siromaštvo zahvaća velik broj hrvatskih građana te je od svih nadležnih institucija prepoznato kao rastući problem, a Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine aktivno se uključilo u borbu protiv energetskog siromaštva.

Izmijenjeni Program energetske obnove obiteljskih kuća 2014. – 2020. i Nacrt Programa suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi za razdoblje 2021. – 2025. želi riješiti pitanje energetskog siromaštva i postaviti osnovu za definiranje energetskog siromaštva, ali i proširiti kriterije za utvrđivanje kojim građanima prijeti energetsko siromaštvo i kojima je potrebna pomoć u energetskoj obnovi.

Od ukupnog iznosa od 203 milijuna kuna dodijeljenog za energetsku obnovu obiteljskih kuća, 32 milijuna kuna namijenjeno je financiranju obnove obiteljskih kuća za građane u opasnosti od energetskog siromaštva. Pod socijalnim kriterijima, utvrđenim u Izmjenama i dopunama Programa, centri za socijalnu skrb koordinirat će energetske certifikatore kako bi pomogli u prijavi procesa za građane koji su najugroženiji. Predviđene mjere energetske obnove i troškovi energetskih certifikatora za ovu će skupinu građana u potpunosti financirati Fond.

Za građane kojima prijeti energetsko siromaštvo, energetska obnova u potpunosti se financira (100%) iz državnih fondova.

Dugoročnom strategijom obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine predviđaju se mjere za obnovu nacionalnog fonda zgrada i suzbijanje energetskog siromaštva:

Program energetske obnove višestambenih zgrada 2021. – 2030. donosi dubinsku i sveobuhvatnu obnovu zgrada. Posebna pozornost posvetit će se osiguravanju zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, zaštiti od požara i rizicima povezanim s povećanom seizmičkom aktivnošću, smanjenju energetskog siromaštva.

Iako trenutno stopa obnavljanja fonda zgrada trenutno iznosi 1%, do 2030. postupno će se povećati na 3% i ostat će na toj vrijednosti do 2050. godine.

Procijenjeni investicijski trošak u razdoblju 2021. – 2030. iznosi 6,36 milijardi kuna samo za energetsku obnovu od čega će 50% zgrada također trebati seizmičku rekonstrukciju čiji je procijenjeni trošak ulaganja 14,84 milijarde kuna.

Područje je to koje otvara tržište, potiče građevinski sektor podržavajući i otvaranje novih radnih mjesta od samog početka 2021. godine.

2021. – 2050. i dalje potiče i Program energetske obnove obiteljskih kuća koje će se sufinancirati iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Primarni izvori sufinanciranja trebali bi biti prihodi od prodaje dozvola za emisiju stakleničkih plinova.

Potrebno je snažno poticati dubinsku rekonstrukciju i rekonstrukciju prema nZEB standardima.

Procijenjeni trošak ulaganja u razdoblju 2021. – 2030. iznosi 10,16 milijardi kuna samo za energetsku obnovu, a procjenjuje se da će 50% zgrada također trebati seizmičku rekonstrukciju – procijenjeni investicijski trošak od 23,71 milijardu kuna.

U okviru projekta BUILD2LC 3. prosinca 2020. godine održana je završna online konferencija koja je okupila 93 sudionika iz cijele Europe, a na kojoj je energetsko siromaštvo bilo jedna od ključnih tema.

Pet godina provedbe projekta BUILD2LC rezultiralo je sa 70 prikupljenih primjera dobre prakse i 7 razvijenih i implementiranih Akcijskih planova.

Akcijski planovi pokrili su četiri aktualne teme: nove financijske instrumente, profesionalizaciju građevinskog sektora, inovacije i aktivaciju potražnje te borbu protiv energetskog siromaštva.

S obzirom na zahtjeve i potrebe koje ima Hrvatska po pitanju energetskih, dubinskih obnova, ovim je projektom REGEA uspjela obuhvatiti upravo četiri ključna područja koja je potrebno povezati u cilju dostizanja ciljeva obnove.

Primjeri iz Litve, Slovenije i Španjolske koji su predstavljeni na završnoj konferenciji pokazali su da je moguće potaknuti investicije i promovirati ulaganja građana u mjere energetske učinkovitosti ne samo kroz bespovratna sredstva nego i novim financijskim instrumentima.

S druge strane, Akcijski planovi Poljske, Švedske, Slovenije i Velike Britanije pokazali su nam povećanje konkurentnosti i proširenje poslovanja tvrtki koje je moguće ostvariti preoblikovanjem poslovnih modela (ESCO projekti) i integracijom svih dionika u energetskom sektoru.

Ključno je bilo predstavljanje Akcijskog plana borbe protiv energetskog siromaštva koji su razvili DOOR i REGEA, a predstavila gospođa Diana Horvat iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Projekt BUILD2LC sufinanciran je u okviru Programa Europske Unije Interreg Europe, a provodi se u sedam europskih regija: Andaluzijske energetske agencije u Španjolskoj (koordinator projekta), Agencija za javna ulaganja i razvoj Litve (VIPA), Severn Wye Energy Agency iz Velike Britanije (SWEA), Agencija za regionalni razvoj Rzeszow iz Poljske (RRDA), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Regija Jämtland Härjedalen iz Švedske (RJH) i Lokalna energetska agencija Gorenjske iz Slovenije (LEAG).

Dodatne informacije doznajte na stranicama projekta BUILD2LC

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top