Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

BIMZeED


U novu godinu ušli smo započevši još jedan zanimljiv i važan projekt – BIMZeED sufinanciran iz EU programa Erasmus+. Projekt koordinira Limerick Institute Technology iz Irske. a osim Hrvatske kao zemlje partnera, u projektu sudjeluju kolege iz Španjolske i Mađarske.

Glavni cilj projekta je uvođenje obrazovnih progarama o BIM tehnologijama na sveučilišta.

Što je i zašto je uopće važan BIM?

BIM (building information modeling/management) je izgradnja digitalnog integriranog modela (informacija) postojećeg ili budućeg izgrađenog okoliša, ali i proces upravljanja projektom koji uključuje sve dionike tokom cjeloživotnog ciklusa projekta. U Hrvatskoj je primjena BIM tehnologije u začecima, no u svijetu već dugo postoji. Donosi promjene u pristup projektiranja i građenja te gospodarenja i upravljanja građevinama i infrastrukturom uključujući sve sudionike građevinskog projekta od samoga početka.

Europska unija dala je jasne upute kroz svoje direktive o važnosti BIM tehnologije poput Direktive o modernizaciji postupka javne nabave i korištenju BIM pristupa na javnim građevinskim projektima. U nekim državama članicama postoji nacionalni standard primjene BIM tehnologije koje i u svojim nacionalnim strateškim planovima i ciljevima sadrže upravo primjenu BIM pristupa. Uz to, brojni investitori traže upravo BIM pristup na projektu, jer on, između brojnih drugih stvari garantira transparentnost i umanjuje ili čak potpuno isključuje mogućnost van troškovničkih radova, doprinosi održivim projektima, omogućava jednostavnije praćenje projekta i provođenje financijskih analiza kao i manje troškove cjeloživotnog vijeka građevine

BIMZeED projekt upravo zato kreće s analizom stanja na terenu u zemljama partnerima: Irska, Hrvatska, Španjolska i Mađarska te s nizom edukacija i informativnih radionica prema sveučilištima, ali i privatnim tvrtkama koje su bitan dio ovoga procesa.

16. i 17. siječnja održava se prvi projektni sastanak BIMZeED projekta u Limerick institutu u Tipperaryu na kojem partneri raspravljaju o mogućim rizicima projekta kao i o svojim, ali i iskustvima svoje zemlje o ovoj temi.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top